Gazprom: ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ – Συζητήσεις για φυσικό αέριο

09:58 29/2/2012 - Πηγή: Econews

Την εξαγορά των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ εξετάζει η ρωσική Gazprom, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ρωσικού ομίλου, Αlexander Medvedev, με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, το ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ

είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» τόσο για την ενιαία πώληση των δύο εταιρειών, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όσο και για την αυτόνομη.

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι ο αγωγός ITGI, ο ελληνο-ιταλικός αγωγός, ο οποίος πρόσφατα αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, θα μπορούσε να αποτελέσει το νότιο βραχίονα του αγωγού South Stream, που σχεδιάζουν οι Ρώσοι για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Medvedev συζητήθηκαν επίσης τα θέματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom υπάρχουν ανοικτές συνομιλίες εδώ και χρόνια για την επιμήκυνση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία λήγει το 2016 και έχει εννεαετή δυνατότητα παράτασης έως το 2025.

Νέα διακοπή ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία

Διακόπηκε και πάλι το Σαββατοκύριακο η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία, καθώς, λόγω του ψύχους, η τουρκική Botas φαίνεται να κρατά όλες τις ποσότητες για τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ελληνική αγορά αερίου.

Προχθές εξάλλου εκφορτώθηκαν στη Ρεβυθούσα 74.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου (LNG), ενώ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το ρωσικό αέριο παραδίδεται κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα