«Άνθρακας» η ενεργειακή συμφωνία με Κύπρο-Ισραήλ – «Θολό» ακόμα το τοπίο

16:11 28/3/2012 - Πηγή: Econews

Δεν υπεγράφη τελικά τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου στην Κρήτη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού και εν συνεχεία στη Δυτική Ευρώπη.

Ως επίσημη εκδοχή προβάλλεται το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Σιλικιώτης που συμμετείχε στο συνέδριο ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το τοπίο σχετικά με την εκμετάλλευση και μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή παραμένει θολό, με τους Ισραηλινούς κατά κύριο

λόγο να εξετάζουν διάφορές εναλλακτικές που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα την Ελλάδα.

Ειδικότερα, βάσει των τοποθετήσεων του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Ούζι Λαντάου, η χώρα του εξετάζει σενάρια που εκτείνονται από τη μεταφορά του αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στο έδαφός της μέχρι την κατασκευή χερσαίων ή πλωτών μονάδων υγροποίησης σε Κύπρο ή Ισραήλ και την εν συνεχεία μεταφορά του έως τη μεταφορά του συνόλου ή μέρους της ποσότητας στην Κρήτη ανάλογα αν ποσοστό θα διοχετευθεί σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Αντίστοιχα σενάρια εξετάζει και η κυπριακή πλευρά όπως τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρισμό.

Μάλιστα οι δύο χώρες έχουν συνάψει διμερή συμφωνία για την κατ’ αρχήν εξέταση της δυνατότητας κατασκευής υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου για τη σύνδεση των δικτύων τους.

Έτσι Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία δευτερευούσης σημασίας για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Στα καθ’ ημάς ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών Delek και Noble Energy, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Μιλώντας δε στο συνέδριο ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν στηθεί γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές που διατίθενται για έρευνα, δηλαδή στα Ιωάννινα, στον δυτικό Πατραϊκό και στο Κατάκολο.

Αξίζει να σημειωθεί πως Με αντικείμενο τις δρομολογούμενες ενέργειες στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και ιδιαίτερα για την πορεία εξέλιξης του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες το απόγευμα στο ΥΠΕΚΑ η Διακομματική Επιτροπή, που συστάθηκε ύστερα από επιστολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη προς τους Γραμματείς του ΚΟ όλων των Κομμάτων της Βουλής.

Συμμετείχαν, από το ΠΑΣΟΚ ο Αθανάσιος Χαντάβας, από τη ΝΔ ο Σταύρος Καλαφάτης, από το ΚΚΕ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από το ΛΑΟΣ ο Κυριάκος Βελόπουλος και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ανδριώτης αντικαθιστώντας την Ηρώ Διώτη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα