Αντίδραση Αθήνας-Λευκωσίας για τις γεωτρήσεις σε Καστελόριζο-Κατεχόμενα

10:03 30/4/2012 - Πηγή: Econews

Την έντονη αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας έχει προκαλέσει η κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις υδρογονανθράκων κοντά στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Επίσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Σχετικά με τις έρευνες στα Κατεχόμενα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως “η ενέργεια αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές πρόβλημα εισβολής

και κατοχής. Καλούμε την Τουρκία να συμβάλει, επιτέλους, έμπρακτα στην εξεύρεση μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης διαπραγματευτικής προσπάθειας”.

Για “έλλειψη πρόθεσης να επιλυθεί το Κυπριακό” έκανε λόγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για αντίποινα  για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και για την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων στο ΝΑ Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα