ΑΠΕ: εγγυητικές και στενότερες προθεσμίες για το ξεμπλοκάρισμα του δικτύου – Αντιδράσεις

09:57 1/10/2012 - Πηγή: Econews

Την καταβολή εγγυήσεων από τους υποψήφιους επενδυτές ΑΠΕ για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου, αλλά και από όσους έχουν ήδη λάβει άδεια προτείνει η ΡΑΕ για το ξεμπλοκάρισμα του “κορεσμένου” δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριμήνου από την κλήση προς τους επενδυτές ΑΠΕ και θα αντικατοπτρίζει την οικονομική τους δυνατότητα και την πραγματική πρόθεσή τους

να κάνουν το έργο.

Σε δεύτερη φάση, η ΡΑΕ προτείνει τη μείωση του χρονικού περιθωρίου ολοκλήρωσης του έργου από τη λήψη όρων σύνδεσης, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε τέσσερα χρόνια για τα αιολικά πάρκα και 18 μήνες για τα φωτοβολταϊκά, σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες κατασκευής έργων ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το energypress, στην Ελλάδα σήμερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 7.500 Μεγαβάτ. Η εγκατεστημένη ισχύς σε λειτουργία ανέρχεται σε 2.500 Μεγαβάτ. Τα υπόλοιπα 5000 Μεγαβάτ αφορούν σε έργα που έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, ωστόσο θεωρείται ότι η πλειονότητά τους δεν γίνεται να υλοποιηθεί.

Ωστόσο, τα έργα αυτά δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο και δημιουργούν “εικονικά” κορεσμένα δίκτυα όπως αυτό της Πελοποννήσου.

—Αντίδραση από ΕΛΕΤΑΕΝ

Την αντίθεσή της στην πρόταση εγγυοδοσίας εκφράζει η ΕΛΕΤΑΕΝ με επιστολή προς τους κκ. Λιβιεράτο και Παπαγεωργίου στο ΥΠΕΚΑ, η οποία κοινοποιείται προς τις υπόλοιπες ενεργειακές Αρχές της χώρας (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ κάνει λόγο για δημιουργία αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος και προτείνει τη χορήγηση δεσμευτικών προσφορών στις επενδύσεις εκείνες που έχουν λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, δηλαδή είναι ώριμες,  αντί της πλήρους αναστολής.

Ζητάει τέλος, την καταγραφή των δεδομένων ώστε να υπάρχει «μια εύληπτη, συνοπτική αλλά κατατοπιστική και ακριβής εικόνα σε σχέση με την κατάσταση των σήμερα εν ισχύ δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης, η οποία να περιλαμβάνει και ένα χρονοδιάγραμμα λήξης τους ανά περιοχή της χώρας».

Η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τα εξής:

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι σημαντική προϋπόθεση για την Ανάπτυξη και την παροχή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας στην εθνική οικονομία και τον καταναλωτή. Με την παρούσα επιθυμούμε να φέρουμε σε προσοχή σας δύο διακριτά αλλά και αλληλένδετα θέματα:

(ι) τους έντονους προβληματισμούς μας σε σχέση με τη συζήτηση για παροχή εγγυητικών επιστολών ως προϋπόθεση για την χορήγηση ή την διατήρηση της δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης σε όλη την Ελλάδα ή και μόνο στις κορεσμένες περιοχές, εκ μέρους των επιχειρήσεων που υπόκεινται στην υποχρέωση άδειας παραγωγής, και

(ιι) την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα ώριμα επενδυτικά αιολικά έργα ακόμα και σε κορεσμένες περιοχές, χωρίς να θίγονται οι υφιστάμενες προσπάθειες. Η υλοποίηση των ώριμων αυτών επενδύσεων εν μέσω της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εξαιρετικά αναγκαία για να παραμείνει ο κλάδος ζωντανός και ισχυρός. Το μείζον αυτού του στόχο

Keywords
Τυχαία Θέματα