ΑΡΧΕΛΩΝ: Νέα ενημερωτικά ταμπλό στους Ενημερωτικούς Σταθμούς της Κρήτης

08:43 27/9/2012 - Πηγή: Econews

Από τη δεκαετία του ‘90, όταν ανακαλύφτηκαν οι παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη, η τουριστική πίεση ήταν ήδη πολύ μεγάλη. Η διάβρωση των ακτών στη ζώνη των αμμολόφων εξαιτίας των κτισμάτων, η χρήση βαρέων μηχανημάτων σε καθημερινή βάση, η κατάληψη της ακτής από ατελείωτες ξαπλώστρες και ομπρέλες, τα φώτα, ο θόρυβος και η παρουσία κόσμου στην παραλία το βράδυ ήδη από πολλά χρόνια εμπόδι­ζαν τις χελώνες να ωοτοκήσουν.

Aκόμα, οι φωλιές καταστρέφονταν και υπήρχε μεγάλη θνησιμότητα στους νεοσσούς. Οι συνέπειες είναι ορατές σήμερα όπου παρατηρείται έντονη πτώση του αριθμού των φωλιών ειδι­κά στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, εκτός από την παρακολούθηση και προστασία των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η οποία επί της ουσίας αποτελεί τη βάση για μια μακροχρόνια προστασία του ζώου. Οι δράσεις ενημέρωσης, που γίνονται με ενημερωτικούς σταθμούς, με παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και δραστηριότητες με μαθητές, απευθύνονται στην τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες κάθε περιοχής.

Στόχος είναι η μεταφορά, σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, το μήνυμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών ως δείκτη υγείας και ποιότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, με την υιοθέτηση πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού, οι ενημερωτικοί σταθμοί τις Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στα Μάταλα, εφοδιάστηκαν με νέα ενημερωτικά τρίπτυχα ταμπλό, σχεδόν από τα μέσα της φετινής σεζόν. Τα ενημερωτικά αυτά ταμπλό παρέχουν ανανεωμένες πληροφορίες στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, που χωρίζονται στις εξής θεματικές ενότητες: η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ, το νοσοκομείο και οι σταθμοί πρώτων βοηθειών, τι μας χρειάζονται οι χελώνες, οι χελώνα καρέττα στην θάλασσα και στην ακτή, οι φωλιές και τα χελωνάκια, οι θαλάσσιες χελώνες στον Κόσμο, οι θαλάσσιες χελώνες στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα, η χελώνα καρέττα στην Κρήτη, άνθρωποι και χελώνες, οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται, πως μπορώ να βοηθήσω.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα Κρήτης ενημερώνει ετησίως γύρω στους 25.000 ανθρώπους, ευελπιστούμε στην ενημέρωση περισσότερων τη χρονιά αυτή με τα νέα ενημερωτικά ταμπλό να ενισχύουν τον ενθουσιασμό των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίοι προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν καθημερινά το κοινό, με το να μοιράζονται την εμπειρία τους και τη δουλειά που κάνουν στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας του νησιού.

Όπως λέει και η κ. Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη: «Το ζητούμενο στο Σύλλογό μας, δεν είναι να κάνουμε τα προγράμματα για τα προγράμματα. Είναι να έρθει κάποτε η στιγμή που δεν θα τα έχουμε ανάγκη. Δηλαδή να μην υπάρχουν ζώα που κινδυνεύουν, ούτε να χρειάζεται το κέντρο διάσωσης, επειδή οι χελώνες θα κολυμπούν ανενόχλητες. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα