Χρεοκοπία: από τον ήλιο “περνάει” η διάσωση της Ελλάδας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ, ο γενικός διευθυντής Ενέργειας Φίλιπ Λόου και ο επικεφαλής της ομάδας που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ συζήτησαν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων της εξάγοντας ηλιακή ενέργεια σε κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EurActiv ζητήθηκε από το ενεργειακό επιτελείο των Βρυξελλών να διερευνήσει

την ιδέα, η οποία δεν φαίνεται να ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πηγή που επικαλείται το EurActiv δηλώσε πως “διάφορες γερμανικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά θα ήταν καλύτερο αν εμπλέκονταν και άλλα κράτη-μέλη”, ενώ τη διενέργεια επαφών επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Έττινγκερ, Μαρλέν Χόλζνερ.

Η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που τελεί σε χρεοκοπία, θα κινηθεί σε δύο άξονες: ο ένας είναι η ηλιακή ενέργεια, ο δεύτερος η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Ελλάδα απολαμβάνει 50% περισσότερη ηλιοφάνεια από τη Γερμανία, με την ενεργειακή αξιοποίηση του ήλιου να είναι 80% μικρότερη, όπως δήλωσε και υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά το πρόβλημα έγκειται αλλού.

Το πρώτο είναι ότι η ενεργειακή εκμετάλλευση του ελληνικού ήλιου προϋποθέτει οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες να δεχτούν την εισαγωγή ρεύματος από Έλληνες παρόχους στα εθνικά τους δίκτυα.

Το δεύτερο, όπως το εντόπισε ο πρόεδρος του – κατά βάση ανταγωνιστικού προς το Πρόγραμμα Ήλιος- Ιδρύματος Desertec, Πωλ Βαν Σον, η μορφολογία του ελληνικού εδάφους απαιτεί ακριβές υποδομές, ενώ η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη από τη Νότια Ισπανία.

Απαιτείται, υποστηρίζει ο Βαν Σον, η εξεύρεση τοποθεσιών “όπου οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση οικονομικά εκμεταλλεύσιμων μονάδων και τη διασύνδεση με το δίκτυο”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα