Χρήσεις γης: τα βασικά σημεία του ΠΔ – Η δόμηση στη Σαντορίνη

17:55 12/3/2012 - Πηγή: Econews

Τα βασικά σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για τις κατηγορίες και το περιεχόμενου των χρήσεων γης παρέθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης με αφορμή την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης το σχέδιο ΠΔ θα έχει ισχύ στα νέα

ΓΠΣ που θα εγκριθούν μετά την έκδοση του Διατάγματος, εκτός εάν οι τοπικές κοινωνίες, -οι Δήμοι -αποφασίσουν αυτοβούλως την άμεση εφαρμογή του και δεν αλλάζει η εκτός σχεδίου δόμηση και για το σκοπό αυτό αναδιατυπώνεται το άρθρο 14.

Συνοπτικά επί των βασικών κατηγοριών του σχεδίου ο υφυπουργός επεσήμανε τα εξής:

—Περιοχές κατοικίας

*Εισάγεται – για πρώτη φορά- η έννοια της Αποκλειστικής Κατοικίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από νομολογία του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να διαφυλάσσεται – στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης – το «περιβαλλοντικό κεκτημένο» ορισμένων περιοχών που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις.

Μέχρι σήμερα, δύο μόνο περιοχές κατοικίας ήταν θεσμοθετημένες, οι περιοχές Αμιγούς Κατοικίας και οι περιοχές Γενικής Κατοικίας.

Με την πρόταση μας προστίθεται νέα, τρίτη κατηγορία, η Αποκλειστική Κατοικία, με μόνη επιτρεπόμενη χρήση την κατοικία.

—Οριοθετημένοι Οικισμοί

*Δημιουργείται η κατηγορία χρήσεων γης Oριοθετημένων Οικισμών για τις χρήσεις που επιτρέπεται να εγκαθίστανται στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος, τη δυναμικότητά, το βαθμό προστασίας τους κ.α.

*Αποσαφήνιση χρήσεων γης και ενοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων με ενιαίες κατηγορίες χρήσης.

—Ιδιαίτερες χρήσεις

*Γενική κατηγορία «Ιδιαίτερων Χρήσεων» που αφορά σε εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεις γεωργικών, δασικών εκμεταλλεύσεων, λοιπές εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κλπ.

*Συστηματοποιούνται οι αστικές υποδομές, ενώ, επιπρόσθετα, θα μπορούν να προσδιοριστούν οι χώροι ΧΥΤΑ. Έτσι, κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας επιλογής των χρήσεων και των εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για τη λειτουργικότητα και την επάρκεια σε κοινωνικές υπηρεσίες.

*Κωδικοποιούνται – σε ένα παράρτημα – άλλες χρήσεις και λειτουργίες για παράδειγμα, ορίζονται ως «χώροι συνάθροισης κοινού» τα θέατρα, οι κινηματογράφοι κλπ, γίνεται σαφές τί ορίζεται ως «χώρος κέντρων διασκέδασης-αναψυχής», «αθλητικές εγκαταστάσεις» , «επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης», «κατάστημα».   Η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται για να αποφευχθούν παρερμηνείες και να υπάρξει ομοιόμορφη και ενιαία αντιμετώπιση των λειτουργιών από όλες τις πολεοδομικές υπηρεσίες εφαρμογής.

*Προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων όπως είναι οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας που αφορούν σε περιοχές που προστατεύονται με ειδικές διατάξεις (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, NATURA, κλπ.).

Για το άρθρο 14 προτείνεται η αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της, την οποία και αποδεχόμαστε για την άρ

Keywords
Τυχαία Θέματα