ΧΥΤΥ σε Γραμματικό και Κερατέα: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ

12:22 14/1/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στις θέσεις Μαύρο Βουνό Γραμματικού και Βραγόνι Κερατέας, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δήμων Γραμματικού και Κερατέας, με τις οποίες ζητούσαν να απορριφθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΥ.

Σύμφωνα με tanea.gr, στις προσφυγές τους,

οι Δήμοι υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού και στην υγεία των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, καθώς και στα αρχαία ευρήματα.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου με την οποία εγκρίθηκε η Β’ φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για την κατασκευή ΧΥΤΥ στη νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, άλλους ως αβάσιμους ή απαράδεκτους και άλλους ως αόριστους.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΥ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της ΕΕ και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα