Δεύτερος γύρος στον Άρειο Πάγο για το “χαράτσι” της ΔΕΗ

Για δεύτερη μέρα θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του Ειδικού Τέλος Ακινήτων κι ενώ χθες (σσ Δευτέρα 17/12), το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την είσπραξη του Τέλους μέσω ΔΕΗ.

Η

τελική απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

ΔΕΗ και ελληνικό Δημόσιο θα αναπτύξουν και σήμερα τα επιχειρήματά τους ενώπιον των δικαστών με την υπόθεση να εκδικάζεται επισήμως στις 22 Μαρτίου 2013.

Η ΔΕΗ επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα διότι έχουν ήδη εκδοθεί τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που συμπεριλαμβάνουν το χαράτσι, ενώ το Δημόσιο υποστηρίζει πως κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη βλάβη, όπερ σημαίνει απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ (700 εκατ. Ευρώ για το 2012 και άλλα τόσα για το 2013), ελλειμματικό προϋπολογισμό και αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Ο αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος έκρινε πως αφενός δεν υφίσταται μη αναστρέψιμος κίνδυνος για τη ΔΕΗ και αφετέρου πως ο κίνδυνος που επικαλείται από την πλευρά του το υπουργείο είναι αόριστος και δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη.

Παράλληλα, το Δημόσιο δεν αναφέρει το λόγο που το χαράτσι πρέπει να εισπραχθεί αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν διαμηνύει ότι μέτρα τα οποία ίσως καταπέσουν στα δικαστήρια θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα, ισοδύναμα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα