ΔΕΗ: πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών στο μνημόνιο – Αυξήσεις στο ρεύμα

10:41 13/2/2012 - Πηγή: Econews

Την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ προβλέπει μεταξύ άλλων το μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το νέο μνημόνιο προβλέπει

οριστικοποίηση των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το πρώτο τρίμηνο 2012 και έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων το δεύτερο τρίμηνο 2012.

Το Νοέμβριο του 2013 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά.

Τα υδροηλεκτρικά

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μνημόνιο συνδέει την πώληση υδροηλεκτρικών με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς αν και ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για δυο χωριστές διαδικασίες, αφήνει περιθώρια για ταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα.

Πάντως διευκρινίζει ότι «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η Απόφαση της Επιτροπής και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».

Για τα τιμολόγια τηρείται η 30ή Ιουνίου ως προθεσμία απελευθέρωσης όλων, με εξαίρεση το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι η το σκέλος ενέργειας στα υφιστάμενα τιμολόγια θα πρέπει να αντανακλά την τιμή χονδρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα