Ερευνητές υπολόγισαν το Υδάτινο Αποτύπωμα της ανθρωπότητας – Χάρτης

10:50 15/2/2012 - Πηγή: Econews

Στα 9.089 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανέρχεται το υδάτινο αποτύπωμα της ανθρωπότητας ετησίως, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τουέντε στην Ολλανδία.

Στη μελέτη αποτυπώνονται επίσης οι παγκόσμιες ροές των υδάτων που περιέχονται σε αγροτικά και βιομηχανικά αγαθά που εμπορεύονται διεθνώς.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το υδάτινο αποτύπωμα των Αμερικανών καταναλωτών φτάνει τα 2.842 κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ το υδάτινο αποτύπωμα των Κινέζων και των Ινδών ανέρχεται στα 1.071 και 1.089 κυβικά μέτρα

αντίστοιχα.

«Η γενική τάση είναι ότι οι βιομηχανοποιημένες χώρες έχουν μεγαλύτερο υδάτινο αποτύπωμα συγκριτικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κατανάλωση βιομηχανικών προϊόντων», αναφέρουν οι επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Arjen Hoekstra και Mesfin Mekonnen.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης που είναι πλούσιες σε ύδατα, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, συχνά εξαρτώνται από εισαγωγές νερού από περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε αποθέματα νερού.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 4.000 λίτρα νερού ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου του νερού που χρησιμοποιείται στο φαγητό ή περιλαμβάνεται σε άλλα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι ο αγροτικός τομέας ευθύνεται για το 92% της παγκόσμιας κατανάλωσης γλυκού νερού ετησίως.

econews

* Ο χάρτης απεικονίζει τις διεθνείς ροές υδάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα