ΕΣΜΥΕ: συνάντηση με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΕΣΜYΕ με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών ( ESHA) στην έδρα του τελευταίου στο «Πράσινο Σπίτι» στις Βρυξέλλες. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ESHA ο κ. Dick Ηendricks Γενικός Γραμματέας της ESHA και ο κ. Βen Dewitte υπάλληλος της ESHA και εκ μέρους του ΕΣΜΥΕ ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Σηφάκης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηλίας Κακιόπουλος.

Η

συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα καθόσον ήταν η πρώτη συνάντηση της ESHA με το νεότερο μέλος της, τον ΕΣΜΥΕ.

Από την πλευρά της ΕΣΗΑ αναλύθηκε η πορεία της ανάπτυξης του τομέα των ΜΥΗΕ διαχρονικά στην Ευρώπη, τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανάπτυξη τους στις διάφορες χώρες της ΕΕ και οι κινήσεις τόσο της ESHA όσο και των Εθνικών Συνδέσμων των κρατών–μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση τους. Σε γενικές γραμμές τα ΜΥΗΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στα περισσότερα κράτη-μέλη και με την γραφειοκρατία και με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και με Εθνικές πολιτικές των κυβερνήσεων των κρατών-μελών. Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη τους είχε η εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 για την διαχείριση των υδατικών πόρων σε όλη της ΕΕ. Η ΕSHA επιδιώκει την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών φροντίζοντας να διατηρείται στην ατζέντα της συζήτησης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ΕΕ με στόχο το 2020 και το 2050 ο παράγοντας της Μικρουδροηλεκτρικής ενέργειας.

Επιδιώκει την επαναλειτουργία πολλών ΜΥΗΕ σε διάφορες χώρες που λειτουργούσαν στο παρελθόν και κάποια στιγμή σταμάτησαν να λειτουργούν, την προώθηση ΜΥΗΕ πολλαπλής σκοπιμότητας ( σε υδρευτικά, αρδευτικά δίκτυα κλπ) και την προώθηση ανάπτυξης νέων επενδύσεων ΜΥΗΕ σε όλη την ΕΕ προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα των ΜΥΗΕ ως πράσινης τεχνολογίας με την πιο αποδοτική, πιο φτηνή, με μεγαλύτερη Εθνική προστιθέμενη αξία, με μεγάλη διάρκεια ζωής παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, κλπ . Ακόμη ασχολείται με το μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΥΗΕ σε όλη την ΕΕ ενημερώνοντας χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ομίλους για τα οφέλη τους από την χρηματοδότηση ΜΥΗΕ.

Από την πλευρά του ο ΕΣΜΥΕ ανέλυσε την κατάσταση σε ότι αφορά τα ΜΥΗΕ στην Ελλάδα. Πόσα έργα λειτουργούν, την συνολική ισχύ τους και την παραγόμενη ενέργεια από ΜΥΗΕ, τα προβλήματα στην ανάπτυξη τους σε σχέση με την αδειοδότηση, με τις επιθέσεις εναντίον τους από Υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ ( όπως η 518/05.04.11), τον Εθνικό στόχο για το επιδιωκόμενο ενεργειακό μείγμα για το 2020 και τη διεκδίκηση από τον ΕΣΜΗΕ τοποθέτησης του στόχου από 350 σε 1000 MW από ΜΥΗΕ ως το 2020, την χωροθέτηση ΜΥΗΕ σε περιοχές με ειδικό ή γενικό καθεστώς προστασίας, την ολοκλήρωση της εφαρμογής της οδηγίας 60/2000 και στην Ελλάδα, τα θέματα περιβαλλοντικής κατηγοριοποίησης, τα σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης κλπ. Ζήτησε διαρκή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα και στις άλλες χώρες της ΕΕ, τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ για τα ΜΥΗΕ, τον συντονισμό της δράσης για την από κοινού αντιμετ

Keywords
Τυχαία Θέματα