Φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας: ερώτηση από βουλευτή της ΝΔ

Ερώτηση για την απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης (διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ).

Ο βουλευτής της ΝΔ απευθυνόμενος στα δύο συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ρωτά πώς σκοπεύουν να επιλύσουν ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πρόβλημα στους υποψήφιους επενδυτές σε μια κρίσιμη καμπή για την εγχώρια οικονομία.

Αναλυτικά, η ερώτηση με ημερομηνία Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και θέμα «Έκδοση Κ.Υ.Α. για

τη διαδικασία αδειοδότησης έργων Α.Π.Ε.» είχε ως εξής:

«Στο άρθρο 21 του ν.4015/2011 αναφέρεται ότι οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 και τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 7 του άρθρου 9 του ν.3851/2010 (Α’ 85), αρχίζουν να ισχύουν δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56 .

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., παρακωλύεται η διαδικασία αδειοδότησης έργων Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, ως Γεωργική Γη Υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Γ.Υ.Π.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.3851/2010, περί επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ως Γ.Γ.Υ.Π., επιτρέπονται οι δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., πλην της περιοχής Αττικής και της υπόλοιπης Επικράτειας μόνο αν καθορίζονται ως Γ.Γ.Υ.Π. από Γενικά Πολεοδομικά
Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.), καθώς και σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.

Για την εφαρμογή του ν.3851/2010 είχε εκδοθεί από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. η υπ’ αριθ. πρωτ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.26928/16.12.2010 Εγκύκλιος, με την οποία, μεταξύ άλλων, ορίζεται η διαδικασία έκδοσης, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, της άδειας επιτρεπτού της εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε Γ.Γ.Υ.Π. και διευκρινίζεται ότι για τις λοιπές τεχνολογίες Α.Π.Ε. επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε Γ.Γ.Υ.Π. χωρίς τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας.

Γίνεται αντιληπτό ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.3851/2010, οι υποψήφιοι επενδυτές σε έργα Α.Π.Ε., προέβησαν σε αγορές αγροτεμαχίων και σε διαδικασία αδειοδοτήσεων των έργων τους, χωρίς να τους απασχολεί ο χαρακτηρισμός του αγροτεμαχίου, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επιτρεπόταν ακόμη και σε Γ.Γ.Υ.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο και την εγκύκλιο εφαρμογής του.

Με τη δημοσίευση, όμως, του ν.4015/2011, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας σταμάτησαν την έκδοση χορήγησ

Keywords
Τυχαία Θέματα