Φωτοβολταϊκά: σκέψεις παράτασης για τα εν εξελίξει έργα με τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές

Την παράταση της προθεσμίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με παλιές, υψηλότερες εγγυημένες τιμές εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από τη μια η διατήρηση των υψηλότερων εγγυημένων τιμών για τα έργα που θα συνδεθούν από τη ΔΕΗ έως τις 12 Μαρτίου 2013 και από την άλλη ο επακόλουθος κατασκευαστικός “οργασμός” και η αδυναμία εμπρόθεσμης σύνδεσης των έτοιμων Φ/Β συστημάτων εκ μέρους της Επιχείρησης λόγω έλλειψης υποδομών οδηγούν στο ΥΠΕΚΑ

στην εξέταση του ενδεχομένου παράτασης, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ανασταλτικός παράγοντας στην εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των έργων (έως τις 30 Μαρτίου) είναι και ο χειμώνας καθώς οι εν εξελίξει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών θα καθυστερήσουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο νόμο 4093/12 που ρυθμίζει τις ΑΠΕ στην Ελλάδα ορίστηκε ότι όλες οι άδειες των φωτοβολταϊκών διατηρούν τις εγγυημένες τιμές αναφοράς τους για ένα τετράμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2013.

Η προθεσμία είναι ακόμα “στενότερη” καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πρέπει να έχουν δηλώσει ετοιμότητα ένα μήνα νωρίτερα στις 12 Φεβρουαρίου.

Κατόπιν παρέλευσης αυτών των ημερομηνιών αναμένεται να εξακριβωθεί σε ποιο σημείο θα βρεθεί και θα ισορροπήσει η αγορά φωτοβολταϊκών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα