Φυσικό αέριο: στα μέσα του 2013 η απόφαση για Nabucco

10:31 23/2/2012 - Πηγή: Econews

Στα μέσα του 2013 αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, όπως ανακοίνωσε η αυστριακή εταιρία OMV, που συμμετέχει στο έργο.

Το προτιμώμενο κοίτασμα για την τροφοδοσία του αγωγού είναι το Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο περιέχει 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Το κοίτασμα Shah Deniz το διαχειρίζονται η BP και η Statoil με ποσοστό 25,5% έκαστη, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο το μοιράζονται η SOCAR, η LUKOIL,

η NICO, η Total και η TPAO.

Αν και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς την κατασκευή του αγωγού Nabucco , οι συζητήσεις για το έργο συνεχίζονται κανονικά, 12 χρόνια αφότου πρωτοπαρουσιάστηκε.

«Πάντα έλεγα ότι δεν καθορίζουμε εμείς τα χρονοδιαγράμματα για τον αγωγό Nabucco. Αυτά τα καθορίζουν αυτοί που έχουν το φυσικό αέριο. Αυτό μας ενημέρωσε  η κοινοπραξία, ότι σκοπεύει να αποφασίσει οριστικά μέχρι τα μέσα του 2013», ανέφερε ο Gerhard Roiss, διευθύνων σύμβουλος στην Αυστριακή εταιρία OMV, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Shah Deniz μελετά επίσης τις επιχειρηματικές προτάσεις που της έχουν υποβάλει ο Trans-Adriatic Pipeline, αλλά και ο ελληνοϊταλικός όμιλος IGI-Poseidon.

Ο αγωγός Nabucco, μήκους 4.000 χιλιομέτρων, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την κεντρική Ασία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

Υπολογίζεται ότι μπορεί να μεταφέρει 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Το κόστος του εκτιμάται στα 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να στοιχίσει μέχρι και 12 ή 15 δισεκατομμύρια.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα