Ηλιακή ενέργεια σε λιωμένο αλάτι – Πρωτοποριακή αποθήκευση ΑΠΕ

12:11 9/1/2012 - Πηγή: Econews

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ηλιακοί σταθμοί  είναι ότι δεν παράγουν ενέργεια τη νύχτα, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας η συννεφιά περιορίζει σημαντικά την παραγωγή.

Ωστόσο, μια νέα τεχνολογία, που αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια σε λιωμένο αλάτι και δοκιμάζεται αυτό το διάστημα στις ερήμους της Νεβάδα στις ΗΠΑ, γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η νέα

πρωτοποριακή μονάδα που κάνει χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες που μετατρέπουν απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ, η νέα μονάδα της εταιρείας SolarReserve αξιοποιεί την ηλιακή θερμική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συστοιχίες ηλιακών κατόπτρων θα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου προς τον συλλέκτη ώστε να βράσει το νερό και να παραχθεί ατμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας στη γεννήτρια.

Το καυτό νερό θα χρησιμοποιείται επίσης για να ζεστάνει το αλάτι, το οποίο έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει ενέργεια.

Άλλη μια εταιρεία, η BrightSource, σχεδιάζει τρείς παρόμοιες μονάδες στην Καλιφόρνια, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2016.

Η τεχνολογία είναι πολύ πρώιμη και ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τελικά θα χρησιμοποιηθεί ευρέως. Αυτό θα κριθεί από τα αποτελέσματα του πρώτου σταθμού που θα τεθεί σε λειτουργία στη Νεβάδα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα