Ιράν: οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ και η “μέγγενη” της Δύσης

Το Ιράν σκοπεύει να διαθέσει 1,6 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με στόχο να προσθέσει ισχύ 400 Μεγαβάτ στο εθνικό δίκτυο σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα υποφέρει από καθημερινά μπλακάουτ.

Για την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών και μονάδων έχουν αποσταλεί προσκλήσεις σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Toshiba και η ABB.

Από το υπουργείο

Ηλεκτρισμού του Ιράν διέρρευσε ότι θα διατεθούν 200 εκατ.  δολάριατο 2013 για την εγκατάσταση ισχύος 50 Μεγαβάτ, ενώ στόχος είναι η κάλυψη του 2% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ.

—Κυρώσεις των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ιράν με το πρόσχημα της συνέχισης του πυρηνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο της ΕΕ έχουν μπει περισσότερες από 30 ιρανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι εξαγωγείς αργού πετρελαίου National Iranian Oil Company (NIOC) και National Iranian Tanker Company (NITC).

Ευρώπη και ΗΠΑ επιχειρούν να στεγνώσουν τα νομισματικά αποθέματα του Ιράν αναγκάζοντας τις δυτικές εταιρείες να διακόψουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν που είναι και μέλος του OPEC. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο, η ΕΕ απαγόρευσε στα κράτη-μέλη της να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα εμπάργκο μπήκε και στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

—Η αποτελεσματικότητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μελέτη διακομματικής υπηρεσίας του αμερικανικού Κογκρέσου (Congressional Research Service) που δείχνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις προς το Ιράν έχουν αποτύχει ως προς τον βασικό τους στόχο, ο οποίος ήταν η ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα