Καλοδιατηρημένα κύτταρα «γεννούν ελπίδες» για την κλωνοποίηση μαμούθ

11:24 13/9/2012 - Πηγή: Econews

Καλά διατηρημένα υπολείμματα μαμούθ ανακάλυψε μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής Ρώσους επιστήμονες, στην περιοχή Γιακουτία, στη Σιβηρία.

Οι επιστήμονες, που εντόπισαν υπολείμματα γούνας και μυελού των οστών, με καλοδιατηρημένα κύτταρα που ο πυρήνας τους ήταν σχεδόν άθικτος.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η αναζήτηση ζωντανών κυττάρων, ώστε μια μέρα να καταφέρουν να κλωνοποιήσουν το ιστορικό ζώο.

«Το μόνο που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στην κλωνοποίηση είναι ένα ζωντανό κύτταρο,

το οποίο θα μπορεί να αναπαραχθεί αυτόνομα. Μετά εμείς θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε τα αρχικά κύτταρα σε δεκάδες χιλιάδες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Semyon Grigoryev, καθηγητής στο Βορειο – Ανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο (NEFU) και επικεφαλής της μελέτης.

Χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την «επιστροφή των γιγάντιων θηλαστικών σε ένα αληθινό Τζουράσικ Παρκ», ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να έχουν διατηρηθεί ζωντανά τα κύτταρα, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι τα υπολείμματα όλα αυτά τα χρόνια διατηρούνταν σε σταθερές θερμοκρασίες από -4 μέχρι -20 βαθμούς Κελσίου.

Τα δείγματα ιστών εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς ερευνητικής αποστολής «Yana 2012», σε τούνελ που είχαν σκάψει ντόπιοι, οι οποίοι έψαχναν για σπάνια κόκκαλα μαμούθ.

Τα υπολείμματα θα σταλούν για ανάλυση στο νοτιοκορεατικό ίδρυμα για την έρευνα στη βιοτεχνολογία «Sooam», το οποίο θα καθορίσει αν υπάρχουν ζωντανά κύτταρα ή όχι.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει προχωρήσει αρκετές φορές σε κλωνοποίηση ζώων και έχει υλοποιήσει την πρώτη εμπορική κλωνοποίηση σκύλου.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να «αναστήσουν» τα μαμούθ χρησιμοποιώντας κύτταρα από δείγματα ιστών που εντοπίστηκαν το 1990, ωστόσο όλες οι προσπάθειες απέτυχαν.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα