Νέα αντιβακτηριδιακή συσκευασία διατηρεί το γάλα ένα μήνα εκτός ψυγείου

14:15 10/5/2012 - Πηγή: Econews

Συμφωνία ύψους 8 εκατομμυρίων με μεγάλη εταιρεία τροφίμων και αναψυκτικών υπέγραψε η Oplon Pure Science, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή αντιβακτηριδιακών πλαστικών φύλλων συσκευασίας.

Οι συσκευασίες της Oplon, που βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, υποτίθεται ότι καθυστερούν σημαντικά την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων στα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, με τις νέες συσκευασίες το γάλα μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για ένα

μήνα αντί για μια ημέρα, ενώ οι χυμοί φρούτων μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για δυο εβδομάδες αντί για μιάμιση ημέρα.

Το μυστικό βρίσκεται σε ένα αντιβακτηριδιακό υλικό το οποίο ψεκάζεται στο εσωτερικό κάθε συσκευασίας και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι.

Με την καινοτομία αυτή επιδιώκεται η διευκόλυνση της διανομής των προϊόντων σε χώρες που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε μεθόδους ψύξης.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της: «τυπικά οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στις επιφάνειες και είναι θέμα χρόνου μέχρι να έλθουν σε επαφή με το προϊόν. Η χρήση χημικών με στόχο την προστασία από τους μικροοργανισμούς ιστορικά έχει στεφθεί με επιτυχία. Ωστόσο η τοξικότητα των χημικών που χρησιμοποιούνται αλλά και οι επιπτώσεις στους στα υλικά συνεχίζουν να μας ανησυχούν».

«Η Oplon έχει αναπτύξει μια ευρεία γκάμα προϊόντων για την προστασία των επιφανειών, καθώς και αντιμικροβιακά υλικά που χρησιμοποιούνται ως επικαλύμματα. Αυτά τα επικαλύμματα αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της μόλυνσης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τα αντιμικροβιακά επικαλύμματα της Oplon αποτελούνται από πολυηλεκτρολύτες οι οποίοι περιλαμβάνονται σε μια πολυμερική μήτρα. Όταν υπάρχει επαφή με υγρά, δημιουργείται ένα ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο διασπά με ασφάλεια τις κυτταρικές μεμβράνες. Βασιζόμενα σε αυτό το φυσικό φαινόμενο, τα επικαλύμματα της Oplon λειτουργούν σαν ηλεκτρική ασπίδα, η οποία σκοτώνει τη μούχλα, τα βακτήρια και ορισμένους ιούς.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα