Πρόγραμμα Ήλιος: γερμανικό «μπλόκο» στην επιδότηση ελληνικών επιχειρήσεων

12:23 7/2/2012 - Πηγή: Econews

Αρνητική ήταν η απάντηση του Βερολίνου στην πρόταση για επιδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να επεκτείνει και σε ελληνικές εταιρείες τις γερμανικές ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, υπό τον όρο ότι

αυτές θα διοχετεύουν ρεύμα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισαν ότι η γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα θα αφορά μόνο στη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διευκολυνθούν εξαγωγές ρεύματος από τρίτες χώρες.

Στη Γερμανία η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας ρυθμίζεται από το νόμο για τις ΑΠΕ.

Για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που εισέρχεται στο δίκτυο, οι παραγωγοί λαμβάνουν μια σταθερή τιμή, η οποία συχνά είναι αρκετά υψηλότερη από την τιμή στην αγορά και την υπεραξία καλύπτουν οι καταναλωτές, μέσω του λογαριασμού τους.

«Αν ίσχυε η επέκταση του νόμου στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι Γερμανοί καταναλωτές θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας», γράφει το Spiegel, ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο επισημαίνοντας ότι δεν θα χορηγηθεί καμιά βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω Γερμανών πελατών ρεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα