Πυρηνική ενέργεια: «επικίνδυνοι» οι παλιοί αντιδραστήρες λέει η ΙΑΕΑ

14:20 14/3/2012 - Πηγή: Econews

Το 80% των πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια γεγονός που, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), προκαλεί ανησυχία για κενά ασφαλείας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές εταιρείες που διαχειρίζονται πυρηνικούς αντιδραστήρες σκοπεύουν να παρατείνουν τον χρόνο λειτουργίας τους.

«Υπάρχει η απαίτηση οι παλιότεροι πυρηνικοί σταθμοί να πληρούν ενισχυμένα πρότυπα ασφαλείας, που προσεγγίζουν

εκείνα των σύγχρονων ή των μελλοντικών αντιδραστήρων», επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΙΑΕΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters  πριν λίγες ημέρες ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Yukiya Amano, ανέφερε ότι σήμερα η πυρηνική ενέργεια είναι σήμερα πιο ασφαλής συγκριτικά με πέρυσι, ένα χρόνο μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Οι συντάκτες της έκθεσης επιβεβαιώνουν ότι «το επιχειρησιακό επίπεδο των πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως παραμένει υψηλό», ωστόσο προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παλιοί αντιδραστήρες.

Το 80% των 435 πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως τέθηκε σε λειτουργία πριν 20 χρόνια.

«Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην ικανότητα των κρατών να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με οικονομικό και αποδοτικό τρόπο», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Όχι» στην πυρηνική ενέργεια λένε οι Ιάπωνες

Η πλειοψηφία των Ιαπώνων αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Asahi.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 57% των Ιαπώνων αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων και το 80% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα μέτρα ασφαλείας που επέβαλε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει να αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι ορισμένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην προσφορά ενέργειας το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα