Το Πρόγραμμα «Ήλιος» φέρνει επενδύσεις-θέσεις εργασίας

14:20 14/3/2012 - Πηγή: Econews

Στο Πρόγραμμα «Ήλιος» και στη συμβολή του στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Το άρθρο έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα. Η νέα δανειακή συμφωνία και το πρόγραμμα δημοσιονομικής

προσαρμογής μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη σημαντική μείωση του χρέους των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα για να κάνει το χρέος της βιώσιμο, να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να προχωρήσει σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητα της.

Όμως το πακέτο αυτό καθ’εαυτό και από μόνο του δεν αρκεί. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι προφανώς απαραίτητη για τη δημιουργία και διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρόλα αύτα, η μείωση κατά οκτώ μονάδες του πρωτογενούς ελλείματος τα δύο τελευταία χρόνια (μια πρωτοφανής προσαρμογή) προκαλεί δυσκολίες, επιτείνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία, και αυτό αναμένεται να διαρκέσει για κάποιο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, οι διαρθρωτικές αλλάγές χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας, την οποία είχε χάσει από την είσοδο της στο Ευρώ και έπειτα, όμως μένουν αρκετά να γίνουν.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες για να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Σοβαρά σχέδια, τα οποία προσελκύουν ξένα κεφάλαια σε ευρεία κλίμακα. Το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιέχει δράσεις από την ενέργεια μέχρι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και μέχρι τα τυχερά παίγνια, αποτελεί ένα τέτοιο όχημα. Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του «Ελληνικού» – το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη – αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα, όπως και οι ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του τουρισμού, των μεταφορών, της διαχείρισης αποβλήτων και κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Και εδώ μπαίνει το Πρόγραμμα Ήλιος, η δύναμη της ηλιακής ενέργειας. Η Ελλάδα απολαμβάνει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και έχει 50% περισσότερη ηλιοφάνεια σε σχέση με τη Γερμανία και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα συνιστά μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας. Ως χώρα εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά δεν εξάγουμε –προς το παρόν – ενέργεια από το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τον ήλιο. Το Πρόγραμμα «Ήλιος» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, που στοχεύει στην κεφαλαιοποίηση αυτής της συμφέρουσας οικονομικά ανανεώσιμης μορφής ενέργειας. Περιλαμβάνει τη σταδιακή εγκατάσταση ισχύος 10 GW ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας σε άλλες χώρες, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης.

Μπορεί να γίνει; Τα 20.000 τμ τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση 10 GW ισχύος αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% της ελληνικής επικράτειας

Keywords
Τυχαία Θέματα