Ραδιενεργός τόνος αλιεύθηκε στην Καλιφόρνια

11:05 29/5/2012 - Πηγή: Econews

Ερυθρός τόνος που αλιεύθηκε ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια βρέθηκε να φέρει υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Εκτιμάται ότι τα ψάρια μολύνθηκαν με ραδιενέργεια κολυμπώντας στα νερά της Ιαπωνίας, πριν μεταναστεύσουν στην άλλη πλευρά του ωκεανού.

Οι επιστήμονες πάντως καθησυχάζουν τους καταναλωτές υποστηρίζοντας ότι τα ψάρια είναι απολύτως ασφαλή και μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

Το παράδειγμα του ραδιενεργού τόνου δείχνει πώς τα μεταναστευτικά είδη μεταφέρουν τη ρύπανση σε μεγάλες αποστάσεις.

Η έρευνα

Στο

πλαίσιο της έρευνάς, ο καθηγητής θαλάσσιων επιστημών Δρ. Nicholas Fisher, από το πανεπιστήμιο Stony Brook University, εξέτασε μυϊκό ιστό από 15 ερυθρούς τόνους που αλιεύθηκαν ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο τον Αύγουστο του 2011, λίγους μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Σε όλα τα ψάρια ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου, τα ισότοπα 134 και 137.

Λόγω των συχνών δοκιμών πυρηνικών όπλων, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται καίσιο 137 στο θαλασσινό νερό, ωστόσο η μόλυνση, το τελευταίο διάστημα, με καίσιο 134 συνδέεται άμεσα με το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση για την παρουσία του συγκεκριμένου ισοτόπου.

Μάλιστα οι συγκεντρώσεις που ανίχνευσαν οι ερευνητές ήταν δεκαπλάσιες του ραδιενεργού καισίου που παραδοσιακά εντοπιζόταν στα είδη τόνου πριν από το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Για να σιγουρευτούν για τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης κιτρινόπτερους τόνους, που ζουν στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι συγκεντρώσεις καισίου στα συγκεκριμένα ψάρια δεν παρουσίαζαν καμιά διαφορά πριν και μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, γεγονός που δείχνει ότι ο ερυθρός τόνος που αλιεύθηκε στην Καλιφόρνια είχε μολυνθεί από τη διαρροή ραδιενέργειας στις θάλασσες της Ιαπωνίας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα