Στους -20º η θερμοκρασία στον «Ελληνικό Κόσμο»

15:43 3/10/2012 - Πηγή: Econews

Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική; Το τοπίο της Ανταρκτικής προκαλεί δέος… Αλλά πώς αισθάνεται κανείς όταν βρίσκεται εκεί; Πώς επηρεάζουν οι θερμοκρασίες του εδάφους την ανθρώπινη συμπεριφορά; Τι μπορεί να κάνει κανείς για να επιζήσει σε αυτή την «κατεψυγμένη» έρημο;

Η έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» από τις 20 Οκτωβρίου του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, αποτελεί την καλύτερη έκθεση που σχεδιάστηκε ποτέ για την παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο! H έκθεση παρουσιάστηκε

αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου την είδαν περίπου 200.000 επισκέπτες, και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στην Ισπανία και την Τουρκία. Και στις τρεις χώρες δέχτηκε συνολικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο επισκέπτες.

Η Ανταρκτική είναι το πιο κρύο, το πιο άγριο και πιο απομακρυσμένο μέρος της γης.

Η έκθεση, μέσα από διαφορετικές προκλήσεις και δραστηριότητες, προσκαλεί τους επισκέπτες να ζήσουν στις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες εκεί, αλλά και να επιβιώσουν στην πιο ανεμώδη και παγωμένη ήπειρο του πλανήτη μας!

Σε έναν προσομοιωμένο σταθμό εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν, οδηγούν οχήματα χιονιού (snowmobile), κάνουν βουτιά στην παγωμένη θάλασσα και μελετούν τα άγρια ζώα της Ανταρκτικής! Μέσα από αυτές και πολλές άλλες εμπειρίες διασκέδασης, οι επισκέπτες έχουν –μία και μοναδική φορά στη ζωή τους– τη δυνατότητα να αισθανθούν πώς είναι να επιβιώνεις στο σπουδαιότερο φυσικό εργαστήριο της ανθρωπότητας!

Σχεδιασμένη για οικογένειες, η διαδραστική έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» προσφέρει στους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να γίνουν «ειδικοί» στην Ανταρκτική. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και ήταν μέρος των δράσεων με τις οποίες συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Διεθνές Πολικό Έτος (2007-2008).

Στις ενότητές της ο επισκέπτης ανακαλύπτει την καθημερινή ζωή στην Ανταρκτική: ζώα, σκελετούς και φυτά, απολιθώματα, χάρτες και επιστημονικά εργαλεία. Ακόμη, αναπαριστάνεται ένα ψυχρό δωμάτιο με θερμοκρασίες Ανταρκτικής, τα κατάλληλα ρούχα και ο εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα κτλ.

Ειδικότερα:
Οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από συναρπαστικές προκλήσεις, για να δουν αν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να εργαστούν και να αντέξουν σε αυτή την παγωμένη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Alex Gaffikin, Υπεύθυνος της έκθεσης, που εργαζόταν δυόμισι χρόνια στον ερευνητικό σταθμό Halley: «Στην έκθεση θα δούμε αν ο επισκέπτης μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τη ζωή εκεί. Κάθε χρόνο εκατοντάδες επιστήμονες και προσωπικό ταξιδεύουν στην Ανταρκτική και όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι δύσκολο. Το ξέρω γιατί έχω εργαστεί στην Ανταρκτική».

Μια σειρά από μικροπεριβάλλοντα βοηθούν τον επισκέπτη να εξερευνή

Keywords
Τυχαία Θέματα