Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στη βενζίνη και στο diesel;

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διαφορές μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων καυσίμων των αυτοκινήτων, της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης - που θα μείνουν για πολλά ακόμα χρόνια μαζί μας.

Συγκρίνονταςτα δύο βασικότερα καύσιμα πουχρησιμοποιούνται στην παγκόσμιααυτοκίνηση, που προκύπτουν μια σειράαπό διαφορές - που άλλες μας αφορούν γιατην καθημερινότητά μας, και άλλες όχι.

Ας εξετάσουμεπέντε βασικά ερωτήματα για αυτά τα δύοορυκτά καύσιμα, που θα εξακολουθούν νακινούν τους υπάρχοντες κινητήρεςεσωτερικής

καύσης για δεκαετίες μετάτην απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων μεθερμικούς κινητήρες το 2035.

Τι είναι ηβενζίνη και τι το diesel;Η βενζίνη αποτελεί ένα μίγμα διαφόρωνυδρογονανθράκων που προκύπτουν απευθείαςαπό το αργό πετρέλαιο. Το πετρέλαιοκίνησης, Dieselείναιυγρός υδρογονάνθρακας που παράγεταικυρίως από παραφίνες, κατά τη διαδικασίαδιύλισης του αργού πετρελαίου μέσω μιαςδιαδικασίας εξευγενισμού του για τηναφαίρεση του θείου και άλλων χημικώνστοιχείων.

Τι διαφορέςέχουν στην καύση και στους ρύπους;Η βενζίνη έχει υψηλότερη ενεργειακήπυκνότητα από το diesel,αλλάεκπέμπει περισσότερους ρύπους κατά τηνκαύση της. Στους κινητήρες βενζίνης, ηανάφλεξη του μίγματος γίνεται από τονσπινθήρα που παράγει το μπουζί εσωτερικάτου κυλίνδρου. Στον πετρελαιοκινητήραη πίεση τον κύλινδρο μεταμορφώνει τηθερμότητα σε ενέργεια για να κινήσειτα έμβολα, χωρίς να χρειάζεται σπινθήραςκαι μπουζί.

Ποιο καύσιμαέχει καλύτερη κατανάλωση;Σε γενικές γραμμές, το dieselείναιπιο αποδοτικό καύσιμα από τη βενζίνη.Αυτό σημαίνει ότι έχει μικρότερεςαπώλειες ενέργειας μέσω της θερμότητας,και έτσι παρέχει περισσότερη ενέργειαανά λίτρο. Κατά μέσο όρο, ένας dieselκινητήραςπετυχαίνει ενεργειακή αποδοτικότητατης τάξης του 40%, ενώ οι κινητήρες βενζίνηςείναι λίγο πάνω από το 30%. Που σημαίνειότι σχεδόν το 70% της ενέργειας πουπαράγεται πάει χαμένη. Κατά συνέπεια,με την ίδια ποσότητα καυσίμων ταπετρελαιοκίνητα οχήματα μπορούν νακαλύψουν περισσότερα χιλιόμετρα σεσχέση με τα βενζινοκίνητα.

Πως διαφέρουνσε απόδοση;Οι κινητήρες dieselπετυχαίνουνκαλύτερη ροπή στις χαμηλές και μέσεςστροφές του κινητήρα, ενώ οι βενζινοκινητήρεςέχουν πιο ομαλή καμπύλη ροπής στο φάσματου στροφόμετρου. Για το λόγο αυτό οιdieselπροτιμώνταςγια φορτηγά και βαρέα οχήματα.

Πόσοδιαφέρουν σε κόστος συντήρησης; Σχετικάμε το Σέρβις τους, συνήθως η συντήρησητων κινητήρων πετρελαίου είναι πιοακριβή από εκείνη των κινητήρων βενζίνης.Όμως, το κόστος του καυσίμου καθαυτούανά λίτρο παραμένει χαμηλότερο για τοdieselσεσχέση με τη βενζίνη.

Συμπερασματικά,η βενζίνη και το dieselέχουντα υπέρ και τα κατά τους: σε άλλεςπεριπτώσεις -όπως με τους μικρούς Turboκινητήρεςστην πόλη- οι ιδιαίτερα προηγμένοικινητήρες βενζίνης δείχνουν προτιμότεροιχάρη στην αρκετά καλή ισορροπία απόδοσηςκαι οικονομίας που έχουν πλέον πετύχει,ενώ στα μακρινά ταξίδια ο dieselυπερτερεί.

Πάντως, οι πετρελαιοκινητήρες αρχίζουν να εξαφανίζονται σταδιακά από τις γκάμες των αυτοκινητοβιομηχανιών, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο σχετικά με τις εκπομπές μικροσωματιδίων και μονοξειδίου του αζώτου. Για το λόγο αυτό πολλές πόλεις βάζουν πλέον περιορισμούς για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα στο κέντρο τους.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα