Τα πιο αξιόπιστα μικρά αυτοκίνητα της αγοράς -Ποια ξεχωρίζουν

Γιατί ορισμένα αυτοκίνητα είναι πολύ αξιόπιστα, ενώ άλλα βγάζουν προβλήματα και προκαλούν ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες τους; Ποιες είναι οι σημαντικότερες αιτίες;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα ξεχωρίζουν για την προηγμένη τεχνολογία που κουβαλάνε, αλλά και για την πολυπλοκότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι απλές μηχανικές λύσεις του παρελθόντος έχουν αρχίσει να εκλείπουν, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να γίνονται πιο ευαίσθητα και δύσκολα στη συντήρηση.

Νούμερα ένα ένοχος για να ακινητοποιηθεί ένα αυτοκίνητο είναι

εδώ και χρόνια η κλασική μπαταρία που διαθέτουν όλα τα μοντέλα. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, η συχνότητα των βλαβών που οφείλεται στη μπαταρία, εκτοξεύτηκε στα ύψη επειδή τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν για μεγάλο διάστημα σταθμευμένα ή έγραφαν λίγα χιλιόμετρα. Λογικό θα πείτε, μιας και η μπαταρία φθείρεται εντονότερα όταν δεν χρησιμοποιείται.

Και ενώ το 43,2% των βλαβών για το 2022 οφείλεται στις μπαταρίες, το 2023 οι μπαταρίες αντιπροσωπεύουν το 44,1% των βλαβών. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, μια αδύναμη ή ελαττωματική μπαταρία εξακολουθεί να αποτελεί την πιο κοινή αιτία βλαβών, συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου.

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία βλαβών είναι οι ίδιοι οι κινητήρες ή τα ηλεκτρονικά τους, ο ψεκασμός και η ανάφλεξη (22,8%). Στην τρίτη θέση, με διαφορά, βρίσκουμε βλάβες που αφορούν τη μίζα, το ηλεκτρικό κύκλωμα και τον εξωτερικό φωτισμό (10,5%). Ακολουθούν ελαττώματα στα ελαστικά (8,8%) και το κεντρικό κλείδωμα (7,1%).

Σύμφωνα με τον ADAC, συνολικά 156 διαφορετικά μοντέλα από 20 περίπου μάρκες αξιολογήθηκαν για την αξιοπιστία τους. Λήφθηκαν υπόψη όλες οι βλάβες που παρουσίασαν το 2023 και αφορούσαν μοντέλα ηλικίας τριών έως δέκα ετών (πρώτη κυκλοφορία από το 2014 έως το 2021).

Αυτοκίνητα πόλης
1. Suzuki Ignis
2. Toyota Aygo
3. VW up!
4. smart forfour
5. Renault Twingo

Μικρά
1. MINI Hatch
2. BMW i3
3. Suzuki Swift
4. Skoda Kamiq
5.Peugeot 2008

Σε γενικές γραμμές, η βαθμολογία αξιοπιστίας από τον ADAC πρέπει να εκληφθεί ως οδηγός και τίποτα παραπάνω. Και αυτό γιατί η ποιότητα των αυτοκινήτων μπορεί να διαφέρει από την στατιστική αξιολόγηση, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Όποιος δηλαδή έχει βρει μια καλή προσφορά στην αγορά μεταχειρισμένου, θα πρέπει να πραγματοποιήσει έλεγχο, τόσο ψάχνοντας το ιστορικό του όσο και μηχανικό, ανεξάρτητα από το τι λένε οι στατιστικές και οι έρευνες. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να αποφύγετε ένα ελαττωματικό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και τις δαπανηρές επισκευές.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα