Η έκθεση Ayrton Senna Forever άνοιξε τις πύλες της στο Τορίνο

Για την επέτειο (1/05) των 30 ετών από το θάνατο του Ayrton Senna, το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου του Τορίνου αποφάσισε να αφιερώσει μια εντυπωσιακή έκθεση στον μεγάλο Βραζιλιάνο πρωταθλητή της F1.

Η έκθεση, που φιλοδοξεί να δώσει μια βαθύτερη ματιά στη ζωή του Ayrton Senna da Silva, του τρις πρωταθλητή της Formula 1 που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα

της 1ης Μαΐου 1994 στην Ίμολα, της ιταλικής επαρχίας της Emilia Romagna, άνοιξε τις πύλες της στις 23 Απριλίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Την επίβλεψη της έκθεσης είχε ο Carlo Cavicchi, θρυλικός διευθυντής του διάσημου περιοδικού Autosprint, που είχε σχέσεις επί προσωπικού με τον Ayrton και έγραψε με τη βοήθειά του το βιβλίο 'Senna Vero'.

Η έκθεση Ayrton Senna Forever, που δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Francesco Librizzi σε χώρο 1.500 τ.μ., περιλαμβάνει 255 αντικείμενα που σχετίζονται με την προσωπική και αγωνιστική ζωή του Βραζιλιάνου, συμπεριλαμβανομένων 11 αγωνιστικών αυτοκινήτων και δύο Kart που ο Senna οδήγησε στην καριέρα του.

Τα αγωνιστικά του οχήματα περιλαμβάνουν ένα εκ των πρώτων του Kart, που ξεκίνησε να οδηγεί σε παιδική ηλικία, μέχρι τη Williams FW16 - αντίτυπο του μονοθεσίου που έμελλε να χάσει τη ζωή του. Παράλληλα, εκτίθενται ανέκδοτες φωτογραφίες του Ayrton, και μια μεγάλη σειρά από αναμνηστικά.

Η είσοδος της έκθεση υποδέχεται τους επισκέπτες με τις εμβληματικές McLaren MP4/4 και MP4/6, ανάμεσα σε διάφορα panels που με πράσινο και κίτρινο χρώμα παραπέμπουν στη σημαία της Βραζιλίας - της πατρίδας του Ayrton, που τόσο αγαπούσε.

Στους διαδρόμους της, εν συνεχεία, εκτίθεται σχεδόν όλα τα μονοθέσια που οδήγησε ο Paulista στην καριέρα του πριν και κατά τη διάρκεια που αγωνιζόταν στη F1: από τα πρώτα Kart DAP που τον φιλοξένησαν το 1978 στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting, μέχρι τα τελευταία του το 1982.

Δίπλα τους, υπάρχουν δύο μονοθέσια του Senna από τη Formula Ford 1600 και 2000, τα πρώτα αυτοκίνητα τύπου Formula που οδήγησε, και φυσικά η πρώτη του F1: η Toleman TG184, που μάλιστα είναι το μονοθέσιο με το οποίο ο Ayrton έκανε τη μεγαλειώδη του εμφάνιση υπό καταρρακτώδη βροχή στο Μονακό του 1984, δείχνοντας σε όλο τον πλανήτη το εκθαμβωτικό του ταλέντο.

Ακολουθεί η Lotus 97T2 του 1985 με την οποία ο Ayrton κέρδισε την πρώτη του νίκη από τις 41 στη F1, στο GP Πορτογαλίας στο Estoril το 1985. Φυσικά, η έκθεση περιλαμβάνει και πολλές από τις McLaren με τις οποίες δοξάστηκε, και κέρδισε τις περισσότερες νίκες του και τα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών το 1988, '90 και '91.

Μία από τις McLaren είναι η MP4/7 με την οποία κατέκτησε τη νίκη του GP Ουγγαρίας 1992. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα, μπορεί επίσης κανείς να διακρίνει και τη θρυλική Mercedes-Benz 190E 2.3-16 με την οποία, σε μικρή ηλικία συμμετείχε στον Αγώνα των Πρωταθλητών στο νεότευκτο Nurburgring, κερδίζοντας όλους τους μεγάλους αστέρες της εποχής.

Η φωτογραφική έκθεση περιλαμβάνει 114 εικόνες από τους σπουδαιότερους φωτογράφους της εποχής - πολλές εκ των οποίων ήταν ανέκδοτες μέχρι σήμερα και απεικονίζουν την πολυσχιδή προσωπικότητα ενός συμβόλου μιας ολόκληρης εποχής.

Σε άλλες γωνίες μπορεί κανείς να δει όλα τα κράνη που φόρεσε ο Βραζιλιάνος στην καριέρα του, όλες τις φόρμες και πλήθος από γάντια, μπαλακλάβες, αμέτρητα βιβλία για εκείνον και ακόμα και πολλά από τα μπουκάλια με τις σαμπάνιες που άνοιξε στο βάθρο της F1. Ένα από τα εκθέματα είναι ένα μικρό τμήμα από τη φόρμα που φορούσε την τραγική Πρωτομαγιά του 1994.

Παράλληλα με την έκθεση, θα λάβουν χώρα και αρκετές εκδηλώσεις όπου έχουν προσκληθεί οδηγοί, δημοσιογράφοι, σχεδιαστές και τεχνικοί της Formula 1, συγγενείς και φίλοι του Ayrton, που θα διηγηθούν άγνωστες πτυχές της ζωής τους με τον θρύλο από τη Βραζιλία - το μεγαλύτερο αστέρι που γνώρισε ποτέ η Formula 1.

Σήμερα, Πρωτομαγιά, το Μουσείο θα συνδεθεί μέσω livestreaming με την πίστα της Imola, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από επετειακές εκδηλώσεις στη στροφή Tamburello, για τα 30 χρόνια από την απώλεια του Ayrton Senna σε εκείνο το σημείο.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα