Peel P.50 DIY Kit: φτιάξτε το δικό σας ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης

Αν είστε αρκετά μεγάλοι για να έχετε παρακολουθήσει την παλιά έκδοση του Top Gear, όπου ο Jeremy Clarkson, ο James May κι ο Richard Hammond έγραψαν Ιστορία στην τηλεόραση, ίσως θυμάστε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο με το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, το Peel P50. Αξέχαστη ήταν η σκηνή όπου ο Jeremy Clarkson εισέβαλε με το μικροσκοπικό τρίτροχο μέσα στα παλιά κεντρικά

γραφεία του BBC στο Λονδίνο, κατάφερε μάλιστα να το χωρέσει και στο ασανσέρ. Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διαφημιζόταν ότι χωράει «έναν ενήλικα και μια τσάντα για ψώνια». Το Peel P50 είχε μήκος 1.370 χιλιοστά, πλάτος 990 κι ήταν αξιοπερίεργο θέαμα τόσο για τις διαστάσεις του και το όλο παρουσιαστικό του, όσο και τη σπανιότητά του: κατασκευάστηκαν μόλις 47 και σήμερα σώζονται λιγότερα από 30.

Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δύο επιχειρηματίες αναβίωσαν την εταιρία κι άρχισαν να προσφέρουν χειροποίητα αντίγραφα του αυθεντικού, τοποθετώντας τους είτε μοτέρ βενζίνης είτε ηλεκτροκινητήρες. Σήμερα διαθέτει τρία μοντέλα στην γκάμα της, ξεκινώντας από το κλασικό P50 (το οποίο στην πραγματικότητα ονομάζεται πλέον P.50, επειδή ακριβώς δεν είναι το πρωτότυπο), μια ξεσκέπαστη έκδοση και το διθέσιο Trident. Ωστόσο μόνο το P.50 είναι διαθέσιμο σε μορφή κιτ.

Οι τιμές ξεκινούν από τις 10.379 £ (11.830 €) για το βασικό κιτ “do-it-yourself “, που συνοδεύεται από κινητήρα 2 kW (2.7 ίπποι), μπαταρία που παρέχει έως και 80 χιλιόμετρα αυτονομίας, τελική ταχύτητα 50 χλμ/ώρα (τρέμε Ami) κι ό,τι άλλο χρειάζεσαι για ένα λειτουργικό νόμιμο όχημα. Υπάρχει επίσης μια ισχυρότερη ηλεκτρική έκδοση Turbo, η οποία συνοδεύεται από έναν ελαφρώς ισχυρότερο κινητήρα 5.76 kW (7.7 ίπποι) που ανεβάζει την τελική ταχύτητα από τα 50 στα 80 χλμ/ώρα και την αυτονομία στα 130 χιλιόμετρα. Η έκδοση βενζίνης μπορεί να εξοπλιστεί με κινητήρες που κυμαίνονται από 49 έως 125 κυβικά εκατοστά, αλλά η εταιρία συμβουλεύει τους πελάτες να επιλέξουν τους μικρότερους κινητήρες, ώστε τα microcars να μπορούν να ταξινομηθούν ως μοτοποδήλατα. Η κατασκευή ενός P.50 στο σπίτι διαρκεί περίπου 50 ώρες και χρειάζεστε μόνο βασικά εργαλεία, καθώς είναι ένα απλό όχημα με λίγα εξαρτήματα. Όσοι δεν επιθυμούν να λερώσουν τα χέρια τους, μπορούν να παραγγείλουν μια εργοστασιακά κατασκευασμένη μονάδα, αλλά η τιμή αυξάνεται δυσανάλογα 13.972 £ (15.840 €) για το βασικό ηλεκτρικό P.50.

The post Peel P.50 DIY Kit: φτιάξτε το δικό σας ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα