Σύστημα Easy Turn της ZF:αλλάζει το πώς θα κινούμαστε στη πόλη

Η γερμανική εταιρία ZF, γνωστή για τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, τους αερόσακους και τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, παρουσίασε ένα λειτουργικό πρωτότυπο ενός συστήματος διεύθυνσης που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για μανούβρες στο αστικό περιβάλλον.

Με το όνομα Easy Turn Strut, η εφεύρεση της ZF υπόσχεται να μειώσει τον κύκλο στροφής ενός αυτοκινήτου σε μόλις 6.8 μέτρα περιστρέφοντας τους μπροστινούς τροχούς έως 80 μοίρες. Αν μάλιστα ενσωματωθεί και τετραδιεύθυνση, όπου στρίβουν κι οι πίσω τροχοί, τότε ο κύκλος

στροφής μειώνεται στα 5.7 μέτρα, δηλαδή περίπου το μισό από τα 10 με 11 μέτρα που χρειάζονται τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Ο Γερμανός προμηθευτής παρουσίασε την τεχνολογία σε μία πρωτότυπη BMW i3 στα κεντρικά του γραφεία στο Friedrichshafen στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ενσωματώθηκε παραπάνω, το ηλεκτρικό hatchback μπορεί σχεδόν να περιστραφεί επιτόπου και να κάνει μανούβρες που μόνο λιλιπούτεια μοντέλα, όπως το Citroen Ami, μπορούν να πραγματοποιήσουν σήμερα.

Η ZF λέει ότι το Easy Turn Strut εφαρμόζεται καλύτερα σε πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα με κίνηση στους πίσω τροχούς, επειδή είναι ευκολότερο να ενσωματωθεί σε μοντέλα που δεν έχουν κινητήρα ή άλλα μηχανικά μέρη στους μπροστινούς τροχούς. Ίσως να ταιριάζει το ίδιο καλά και σε κεντρομήχανα και πισωμήχανα πισωκίνητα θερμικά, αλλά εκεί δεν ασχολείται κανείς με μανούβρες. Η νοτιο-γερμανική εταιρία που κατασκεύασε το πρώτο αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων στον κόσμο λέει επίσης ότι είναι μια «προσιτή» λύση, αλλά χρειάζονται άλλα δυόμισι χρόνια για να κυκλοφορήσει στην αγορά, σύμφωνα με το insideevs.

Ο Ευρωπαίος προμηθευτής δεν είναι ο μόνος που εξελίσσει ένα σύστημα που θα διευκολύνει τους αστικούς ελιγμούς. Τον Ιανουάριο, η Hyundai Mobis – το τμήμα ανταλλακτικών κι αυτόνομης οδήγησης της κορεατικής μάρκας – παρουσίασε το λεγόμενο σύστημα e-Corner που επιτρέπει στους τέσσερις τροχούς να περιστρέφονται έως και 90 μοίρες.

The post Σύστημα Easy Turn της ZF:αλλάζει το πώς θα κινούμαστε στη πόλη appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα