Το Volvo EX30 τα κάνει μαντάρα με τον διακόπτη των παραθύρων

Tο νέο Volvo EX30 είναι ένας γεννημένος νικητής. Συνδυάζει μικρές εξωτερικές διαστάσεις, προσιτή τιμή, την εμμονή της Volvo στην ποιότητα και την τελειότητα, είναι κουκλί και κυρίως ηλεκτρικό (διαβάστε εδώ την αναλυτική μας παρουσίαση). Κοστίζει χρήματα που πλέον δεν αντιστοιχούν ούτε σε Citroen C3 Aircross και μπορεί να συνδυαστεί

με εκρηκτικές επιδόσεις (3.6″ για το 0-100) και μεγάλη αυτονομία (480 χιλιόμετρα). Δεν υπάρχουν πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε… εκτός ίσως από τους δύο διακόπτες παραθύρων που η Volvo αποφάσισε να μην συμπεριλάβει!

Παρά το γεγονός ότι έχει τέσσερις πόρτες, το Volvo EX30 έχει μόνο δύο διακόπτες παραθύρων τοποθετημένους κεντρικά στην κεντρική κονσόλα. Για να ενεργοποιήσετε τα πίσω παράθυρα, θα πρέπει πρώτα να σηκώσετε το βλέμμα σας από τον δρόμο, να πατήσετε ένα κουμπί με την ένδειξη “πίσω”, το οποίο λέει στο αυτοκίνητο ότι σκοπεύετε να χειριστείτε τους διακόπτες στα πίσω παράθυρα αντί για τα μπροστινά. Στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε τους διακόπτες των παραθύρων. Η Volvo δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που το κάνει αυτό. Η Volkswagen έκανε την ίδια ακριβώς συντόμευση με το πλήρως ηλεκτρικό ID.3. Κι έφαγε τα μούτρα της, αφού ο Τύπος, οι ιδιοκτήκες κι όσοι περιεργάστηκαν το αυτοκίνητο σε test drive, ομόφωνα διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή.

Επίσημα, η Volvo λέει ότι η λύση βοήθησε στην αισθητική της καμπίνας και στην εξοικονόμηση χώρου. Μειώνοντας κατά ένα ζευγάρι τους διακόπτες, οι σχεδιαστές μπόρεσαν να μειώσουν τον χώρο στην κεντρική κονσόλα που καταλαμβάνουν τα χειριστήρια. «Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια καλή λύση», δήλωσε η Lisa Reeves, επικεφαλής εσωτερικού σχεδιασμού της Volvo στο The Drive. «Τα πίσω παράθυρα είναι χαμηλής προτεραιότητας και μας εξοικονόμησαν χώρο στην κεντρική κονσόλα».

Ένας πολύ πιο πρακτικός τρόπος θα ήταν να τοποθετήσουν τους διακόπτες παραθύρων στην πόρτα, κάτι που κάνουν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε τελική ανάλυση, η Volvo αποκαλεί την προσέγγισή της στον εσωτερικό σχεδιασμό «μινιμαλιστική», κι ενώ σίγουρα αισθανόμαστε τη σκανδιναβική επιρροή στη σχεδιαστική γλώσσα του νέου μοντέλου, ας είμαστε ειλικρινείς: μινιμαλιστικό σημαίνει πρωτίστως μείωση του κόστους. Η τοποθέτηση πρόσθετων διακοπτών στην πόρτα θα σήμαινε υψηλότερο κόστος κατασκευής.

Και πράγματι, ένας εκπρόσωπος της Volvo επιβεβαίωσε στους Αμερικανούς συναδέλφους ότι η κίνηση έγινε με γνώμονα την εξοικονόμηση του κόστους. Το EX30 είναι πολύ προσιτό για αυτό που προσφέρει κι είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Με 37.572 € προ επιδότησης, σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό SUV Volvo 268 ίππων με λιγότερα από 30 χιλιάρικα. Αυτά είναι χρήματα που πλέον αντιστοιχούν σε Dacia Jogger, οπότε προφανώς θα αποδεχθούμε και κάποιες εκπτώσεις. Απλά θεωρούσαμε ότι μετά την πατάτα της Volkswagen, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη εργονομική προσέγγιση στο facelift του ID.3, δε θα βρισκόταν άλλος κατασκευαστής να κάνει το ίδιο ατόπημα.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, οι πίσω επιβάτες έχουν τον δικό τους διακόπτη. Το EX30 διαθέτει ένα ζευγάρι διακόπτες στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας. Ξέρουμε τι σκέφτεστε – σίγουρα ένας διακόπτης παραθύρου δεν μπορεί να κοστίζει τόσο πολύ, σωστά; Όχι βέβαια. Η αντικατάσταση δύο από τους τέσσερις διακόπτες με ένα μόνο κουμπί δε θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει τόσα χρήματα, αλλά κάθε δεκάρα μετράει όταν σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα EV με τιμή που θα ξεκινά με το 2. Και καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία θέτει ως στόχο να μεταφέρει το ήμισυ του όγκου πωλήσεών της στα ηλεκτρικά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας (κάτι που δεν είναι πολύ μακριά, μόλις δύο χρόνια), θα χρειαστεί κάθε βοήθεια για να παραμείνει κερδοφόρος καθώς δημιουργεί οικονομίες κλίμακας.

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η αφαίρεση φυσικών κουμπιών από ένα αυτοκίνητο είναι ένας από τους πιο ενοχλητικούς τρόπους με τους οποίους μια αυτοκινητοβιομηχανία μειώνει το κόστος. Αν κι υπάρχει ένα στιλιστικό πλεονέκτημα με το να έχετε ένα κομψό, μινιμαλιστικό εσωτερικό, στους αγοραστές αρέσουν ακόμα τα φυσικά κουμπιά. Επιπλέον, οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι είναι πιο ασφαλή από τη χρήση μιας οθόνης αφής. Εν τω μεταξύ, εταιρίες όπως η Tesla έχουν αφαιρέσει σχεδόν όλα τα φυσικά κουμπιά. Μιλάμε για τα πάντα, από το ντουλαπάκι μέχρι τα χερούλια των θυρών. Αλλά όσο οι τιμές γίνονται τόσο ελκυστικές, όπως συμβαίνει σε όλα τα Tesla και στο EX30, το πορτοφόλι θα καταπνίγει τα παράπονα.

The post Το Volvo EX30 τα κάνει μαντάρα με τον διακόπτη των παραθύρων appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα