PwC: Ποιές εταιρείες αλλάζουν χέρια

Δεκάδες deals πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, στην ελληνική αγορά, συνολικού ύψους 10,4 δισ ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC.

Το μέσο ύψος συναλλαγής ανήλθε σε 112 εκατ. ευρώ, ενώ οι 5 τοπ συναλλαγές της περιόδου αφορά το deal πώλησης της Chipita στην Mondelez, η εξαγορά της Wind από την United, η πώληση

της Viva στην JP Morgan, η ολοκλήρωση της πώλησης της Άνεμος (ΑΠΕ) από την Ελλάκτωρ στην Motor Oil και ολοκλήρωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες αποτέλεσαν και το 40% σε αξία των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Ασθενέστερη ήταν, σύμφωνα με την μελέτη η δραστηριότητα στην έκδοση εταιρικών ομολόγων ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων και του υψηλότερου επιπέδου πληθωρισμού, αντλώντας 530 εκατ. ευρώ μέσω τεσσάρων διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2022 ήταν περιορισμένες σε αριθμό (μόλις 6), αντλώντας κεφάλαια ύψους 489 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν δύο Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) και τέσσερις διαγραφές μετοχών από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν το 2022 ανήλθε συνολικά στα 595 εκατ. ευρώ και αφορά στην είσπραξη 516 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ.

Αναμένονται νέα deals μέσα στο 2023

Nέες εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένονται μέσα στο 2023, που ενδεχομένως σύμφωνα με την PwC να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2022.
Στο κάδρο μπαίνουν η οριστικοποίηση της πώλησης του Sani/Ikos, η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την Εγνατία Οδό, αλλά και η σχεδιαζόμενη εισαγωγή του ΔΑΑ στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης, έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για τον κλάδο της ενέργειας, των ξενοδοχείων αλλά και του real estate.

Keywords
Τυχαία Θέματα
PwC, Ποιές,PwC, poies