Ερυθρά Θάλασσα: Επείγον σήμα στα ελληνικά πλοία για τους Χούθι

Επείγον σήμα φαίνεται πως εξέδωσε η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης λόγω των απανωτών επιθέσεων των Χούθι.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», λοιπόν, η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό

διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

«Συνιστάται να παραμένει στη γέφυρα του πλοίου μόνο το απαραίτητο πλήρωμα, τα μέλη του πληρώματος να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα εξωτερικά μέρη του πλοίου, να διεξάγεται άσκηση πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης και να γίνεται έλεγχος στον εξοπλισμό ασφαλείας», αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στο έγγραφο.

Στο σήμα τέλος, γίνεται αναφορά στη δυνατότητα του κυβερνήτη του πλοίου να απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης Automatic Identification System (AIS) για την προστασία των πλοίων από τον κίνδυνο πειρατείας.

Η επείγουσα ειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια της κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Μάλιστα ο εκπρόσωπός τους είπε ότι από εδώ και πέρα κάθε 12 ώρες θα γίνεται και μία επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, κινείται αποφασιστικά, σχηματίζοντας στην περιοχή μια ισχυρή ναυτική δύναμη, στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες.

Εκτός των άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προέτρεψε τους συμμετέχοντες σε πρωτοβουλίες όπως οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) 39 μελών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε αυτές τις «Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις» συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση στην Αθήνα, ωστόσο όπως επισημαίνεται, η χώρα μας είναι έτοιμη να στείλει πολεμικό πλοίο αν της ζητηθεί.

«Είχαμε δύο συμβάντα το χρόνο ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουμε οκτώ»
«Έχουμε άντρες στην περιοχή πάνω σε πλοία που προστατεύουν τα πλοία κατά το πέρασμά τους. Είναι άντρες με εμπειρία, με εμπειρία στρατιωτική και καλά οπλισμένοι», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤNEWS ο γενικός διευθυντής του Interarma, Γιάννης Γύπαρης, αναφορικά με την «φωτιά» που έχει ξεσπάσει στο παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις των Χούθι.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «σκοπός τους είναι να μειώσουν τις επιπτώσεις του κινδύνου που αυτή την περίοδο -και μακροχρόνια- τα πλοία που διέρχονται αυτή την περιοχή αντιμετωπίζουν. Δηλαδή να καθυστερήσουν κάποιο συμβάν με σκοπό μετά να γίνει μια εξέλιξη, το πλοίο να ειδοποιήσει τις ναυτικές δυνάμεις να αμυνθούν και να προστατεύσουν τη ζωή και τη δουλειά των ναυτικών».

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν οι Χούθι και ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά, αλλά και για το πώς απειλείται το παγκόσμιο εμπόριο, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για ένα τσουνάμι ανατιμήσεων, σημείωσε:

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε και μια μετεξέλιξη της απειλής ή μια εξέλιξη της απειλής από το φυσικό πεδίο και στο πεδίο, δηλαδή το θέμα της κυβερνοασφάλειας (…)

Μας ξέφυγε της προσοχής ένα καθαρά πειρατικό φαινόμενο, όπου στο μέσο του Ινδικού Ωκεανού το πλοίο απήχθη από έξι ενόπλους, πιθανότατα Σομαλούς και αυτή τη στιγμή είναι στη Σομαλία και “βολτάρει” στις ακτές χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει τίποτα (…)

Εκεί που είχαμε δύο συμβάντα το χρόνο, την τελευταία εβδομάδα έχουμε οκτώ συμβάντα. Μάλιστα τα 7 συμβάντα φαίνονται να είναι από τους Χούθι και το ένα πειρατικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερυθρά Θάλασσα, Επείγον, Χούθι,erythra thalassa, epeigon, chouthi