Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε στο σκοτάδι;

Ακόμη και το παραμικρό φως στο δωμάτιό μας την ώρα του βραδινού ύπνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και υπέρταση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 552 ασθενών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oxford Academic SLEEP αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για όσους

ζουν σε βιομηχανοποιημένες περιοχές όπου υπάρχει πανταχοπαρουσία τεχνητού φωτός.

«Είτε πρόκειται για μια αναμμένη τηλεόραση που μένει ανοιχτή όλη τη νύχτα, είτε για το φως του κινητού μας τηλεφώνου ή τη φωτορύπανση σε μια μεγάλη πόλη, ζούμε μέσα σε ένα πλήθος πηγών τεχνητού φωτός 24 ώρες το 24ωρο», σημειώνει η Dr. Minjee Kim, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Φαίνεται ότι ακόμη και το ελάχιστο φως έχει επίδραση στην απόκριση του σώματός μας. Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα είχαν δείξει σχέση μεταξύ της ανεπαρκούς έκθεσης στο φυσικό φως την ημέρα και της υπερέκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα και στην παχυσαρκία. Όμως υπήρχαν λίγα δεδομένα για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θελήσαμε να δούμε αν ή έκθεσή τους σε φως το βράδυ συνδέεται με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», προσθέτει.

Και εξηγεί πως από την έκθεση στο τεχνητό φως δεν κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά οι μικρότερες ηλικίες, εμφανίζοντας αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και καρδιακό ρυθμό.

Πώς έγινε η μελέτη;
Οι συμμετέχοντες φόρεσαν για 7 ημέρες μία ειδική συσκευή στον καρπό τους που ανίχνευε την έκθεση στο φως.

Διαπίστωσαν πως λιγότεροι από τους μισούς κοιμόντουσαν για τουλάχιστον 5 ώρες σε ολοσκότεινο δωμάτιο. Σε εκείνους που κοιμόντουσαν με φως διαπίστωσαν αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης κατά 74%, αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 82% και αύξηση του κινδύνου για διαβήτη κατά 100%!

Οι ερευνητές παραθέτουν 3 πιθανούς μηχανισμούς πίσω από αυτή την επίδραση:
1. Το φως στη διάρκεια του ύπνου διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό και όλες τις σωματικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτόν.
Aκόμη και το χρώμα του φωτός στο οποίο εκτιθέμεθα έχει σημασία: ένα φωτάκι νύχτας με ερυθρό φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και επηρεάζει λιγότερο τον κιρκάδιο ρυθμό από ένα μπλε φως ή από το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών.
2. Η έκθεση στο φως μειώνει την έκκριση της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, που διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες και αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
3. Τέλος, το φως ενεργοποιεί το συμπαθητικό σύστημα. Ενώ στο σκοτάδι η απόκριση του στρες χαλαρώνει και ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή πέφτουν, παρουσία φωτός αυτό αναστέλλεται.

Η συμβουλή των ειδικών είναι σαφής: να αποφεύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση στο φως τις νυχτερινές ώρες.

«Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μην χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές λίγο πριν τον ύπνο. Μία άλλη λύση μπορεί να είναι η χρήση μιας μάσκας ύπνου», συμβουλεύει η Dr Kim.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε στο σκοτάδι;,