Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών – Τα σχέδια της κυβέρνησης

Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, ωστόσο όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε στην κατάργηση πολλών περιοριστικών μέτρων.

Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, έτσι και η άρση των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού θα είναι σταδιακή. Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται αυτή τη στιγμή, ενώ παράλληλα η τουριστική σεζόν πλησιάζει και η οικονομία πρέπει να μπει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ήδη πάντως έχει αποφασισθεί ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα

για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, όμως το μέτρο αυτό θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο.

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Προβληματισμός επικρατεί για το κατά πόσο πρέπει να καταργηθεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οι απόψεις φαίνεται πως διίστανται με την  αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα να τονίζει ότι «Με βάση τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για κατάργηση των πιστοποιητικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία των κρουσμάτων, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως προχωρούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αναμένεται να καταργηθεί λίγο μετά το Πάσχα κυρίως για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

«Φουντώνει» η συζήτηση για την 4η δόση 

Την ίδια ώρα γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για την 4η δόση και για το ποιοι τελικά θα χρειαστεί να την κάνουν.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες μας για το αν θα κάνουμε τέταρτη δόση, σε ποιες ηλικιακές ομάδες, αν και πότε θα πάμε σε εποχικό εμβόλιο, εάν τα κράτη- μέλη δεν έχουν ενιαία πολιτική επί του θέματος. Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από τώρα, ώστε να μην αυξηθεί ο δισταγμός των πολιτών και ο ΕΜΑ και το ECDC έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό».

Τέλος υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των self test στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Συνεδριάζει,koronoios, synedriazei