Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 10.000 ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στην περιοχή – Νέο τελεσίγραφο από Νετανιάχου

Ολόκληρη μεραρχία εφέδρων έχει αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας για τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε απόψε εκπρόσωπος των IDF.

Μια μεραρχία αριθμεί τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Λιβάνου, το 1982, που αναπτύσσεται ολόκληρη μεραρχία σε «εχθρικό έδαφος».

Η

252η μεραρχία του ισραηλινού στρατού, η οποία επιχειρεί από το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποτελείται από τέσσερις ταξιαρχίες πεζικού και μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων»

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με εκπροσώπους εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως δεν θα γίνει ανεκτή η βία από εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των εποίκων είναι νομοταγείς πολίτες, «μια χούφτα εξτρεμιστές (…) παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» και «προκαλούν τεράστια ζημιά στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

לא תהיה הפסקת אש בלי שחרור חטופינו.

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) November 8, 2023

Νωρίτερα, σήμερα (08/11) έγινε γνωστό πως η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί «πολύ πρόωρη» την εξέταση πιθανών «σεναρίων» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», ωστόσο ήδη συζητά με άλλες χώρες το θέμα αυτό.

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για τα σενάρια της ‘επόμενης ημέρας’ μετά τη Χαμάς», είπε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Εϊλόν Λεβί.

«Θα ήθελα η ‘ημέρα μετά τη Χαμάς’ να είναι την επόμενη εβδομάδα, όμως πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε.

«Εξετάζουμε πολλές πιθανότητες σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», συνέχισε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «ο κοινός παρονομαστής» είναι ότι η Γάζα θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ «φωλιά τρομοκρατίας».

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού κυβερνητικού συμβουλίου και μέχρι πρόσφατα ηγέτης της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε έναν «εναλλακτικό μηχανισμό για τη Γάζα» αφού ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση. «Όμως η Χαμάς δεν θα αποτελέσει μέρος του», τόνισε.

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αυτής μετακινήθηκαν προς τα νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Είδαμε 50.000 Γαζαίους να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά», είπε ο Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση που έκανε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στον βορρά», επέμεινε.

Ο Χαγάρι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λωρίδα, Γάζας, Περισσότεροι, 10 000, – Νέο, Νετανιάχου,lorida, gazas, perissoteroi, 10 000, – neo, netaniachou