Πατέλης: Στόχος της δεύτερης τετραετίας θα είναι η αύξηση των μισθών

«Την πρώτη τετραετία ο στόχος ήταν η μείωση της ανεργίας, η μείωση των φόρων και η προσέλκυση των επενδύσεων. Τη δεύτερη τετραετία, αν μας εμπιστευτεί και πάλι ο λαός με την ψήφο του, ο στόχος θα είναι η αύξηση των μισθών» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Με την ανεργία να έχει πέσει πλέον και στο 11%, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την ανεξαρτητοποίηση των Επιθεωρητών Εργασίας και με διάφορες άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, την

αύξηση του κατώτατου μισθού, προσδοκούμε και σε αυξήσεις και στον μέσο μισθό» ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης, με την παραδοχή ότι «υπάρχει κόσμος που υποφέρει και οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, τα ενοίκια ανεβαίνουν και είναι πάρα πολύ σημαντικό και για μία κυβέρνηση και για όλους μας να επικεντρωνόμαστε πάντα στους πιο ευάλωτους».

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια και των δημοσιονομικών ικανοτήτων για στήριξη των αδυνάτων και θα συνεχίσει να το κάνει, υπογράμμισε ο Αλέξης Πατέλης και αυτό γίνεται κατορθωτό και μέσω των επενδύσεων, καθώς όπως εξήγησε, οι επενδύσεις δημιουργούν έσοδα για το κράτος, τα οποία μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των αδυνάτων.

«Και είναι καλύτερο αυτά τα έσοδα να προέρχονται από ξένες επενδύσεις παρά από τη φορολογία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» πρόσθεσε ο Αλέξης Πατέλης.

Σχετικά με τις επενδύσεις, η Ελλάδα το 2021 και το 2022 κατάφερε και είχε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, ρεκόρ τουλάχιστον εικοσαετίας, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Πατέλης.

«Είχαμε πέρσι και πρόπερσι πολύ καλές επιδόσεις, ανώτερες του μέσου όρου της Ευρώπης και για φέτος η επίσημη μας εκτίμηση είναι 1,8% ανάπτυξη, τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχουν οι παγκόσμιες προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων. Η ενεργειακή κρίση από ό,τι φαίνεται σιγά σιγά αποκλιμακώνεται. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2021. Μαζί της αποκλιμακώνεται και ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε στο 7,2% και πιστεύω ότι θα συνεχίζει να πέφτει» σημείωσε ο Αλέξης Πατέλης ως προς τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω, σε συνάρτηση και με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που φαίνεται να εξελίσσεται λίγο καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές, δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στον κ. Πατέλη, όπως ανέφερε, ενώ παράλληλα, η χώρα μας συνεχίζει να κάνει ρεκόρ εξαγωγών και τον μήνα Δεκέμβριο, οπότε καταγράφηκε είχαμε μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές και συνεχίζει να μειώνεται η ανεργία.

«Η ανεργία έχει πέσει περίπου 6 μονάδες τα τελευταία 4 χρόνια, οπότε θα έλεγα ότι στα πλαίσια μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας και παγκόσμιων κινδύνων που υπάρχουν, τα πάμε καλά, όμως ποτέ δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Δουλειά μας είναι να τα πάμε ακόμα καλύτερα. Υπάρχει κόσμος που μας ακούει, που υποφέρει, που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλοί στην Ελλάδα και πρέπει να αυξηθούν. Τα ενοίκια συνεχίζουν και αυξάνονται. Δεν θέλω να ωραιοποιώ την κατάσταση» δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης.

Ως προς το τι βλέπουν οι ξένοι επενδυτές στην χώρα μας, σήμερα, ο Αλέξης Πατέλης ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά:

Καταρχήν, το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας σε μία παγκόσμια σκακιέρα όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές χώρες.

«Σε εμάς αναγνωρίζουν τη σταθερότητα. Αναγνωρίζουν γεωστρατηγικά, ότι είμαστε μία χώρα η οποία άντεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, έμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό τώρα το κεφαλαιοποιούμε γιατί είμαστε πιο ισχυροί από τους γείτονές μας. Παράλληλα όμως είμαστε μία χώρα η οποία αναπτύσσει σχέσεις με τους γείτονες και μπορεί να είναι και κόμβος της ενέργειας αλλά και άλλων αγαθών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα έχουμε ένα εργατικό δυναμικό το οποίο είναι καλά εκπαιδευμένο, μορφωμένο, ο μέσος Έλληνας έχει καλή μόρφωση και παράλληλα μπορεί μία ξένη εταιρία να κάνει μία επένδυση που θα επενδύσει και στο ελληνικό δυναμικό. Και βέβαια έχουμε τα γνωστά, ήλιο θάλασσα, τα οποία βοηθάνε και στις ανανεώσιμες πηγές και στον τουρισμό, προσέλκυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Και βοήθησε βέβαια και η τεχνολογία με την οποία πλέον πολλοί μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα τους από διάφορα σημεία, το οποίο ανοίγει και πολλές ευκαιρίες και για τη χώρα μας» κατέληξε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα