Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – «Κλειδώνει» η ημερομηνία των εκλογών

Μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Μόναχο.

«Πότε ξανά δεύτερη φορά στην συμφορά. Καήκαμε το 2015, πάθαμε και μάθαμε ας μην καούμε το 2023» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες, με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Κατά τη διάρκεια

της συνάντησης, η οποία έγινε για δεύτερη, διαδοχική χρονιά, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζήτημα, με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει. Τονίστηκε τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Η.Π.Α. την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Τα μηνύματά Μητσοτάκη

«Το κεντρικό στοίχημα αυτών των εκλογών είναι πολύ απλό: Μπροστά ή πίσω; Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία έχουμε χαράξει ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε σε μια πολιτική η οποία μειώνει τους φόρους, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας ή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα περιβάλλον αυξημένων φόρων που για ταξικούς λόγους συχνά από ιδεοληψία τσακίζει τη μεσαία τάξη; Θα εξακολουθούμε να φυλάμε τα σύνορά μας ή θα ξαναγίνουμε ξέφραγο αμπέλι; Θα επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας γιατί θέλουμε ένα ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα; Θα επενδύουμε στις συμμαχίες μας;
 
Η Ελλάδα ανήκει, ανήκομεν εις τη Δύση. Το είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1977 και δεν επιδέχεται αυτό διαπραγμάτευση. Ανήκουμε στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και δεν θα διακινδυνεύσουμε και πάλι την παρουσία μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα μείνουμε λοιπόν σε αυτό τον δρόμο της προκοπής ή θα τα ρισκάρουμε όλα; Για να εμπιστευτούμε ποιους; Αυτούς που τους δοκιμάσαμε και πήγαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα; Η σύγκριση είναι απλή. Είχαμε 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε 4 χρόνια Νέα Δημοκρατία. Είχατε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Τσίπρα. Έχετε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ποιον θέλετε; Ποιοι πρέπει να οδηγήσουν το σκάφος της χώρας στα ταραγμένα νερά τα οποία ξέρουμε ότι έρχονται μπροστά μας;
 
Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες θα τα ζυγίσουν και θα επιλέξουν τελικά με σωφροσύνη, με λογική αλλά και με συναίσθημα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

 Η ημερομηνία των εκλογών  

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο STAR αυτό σημαίνει ότι σε 41 μόλις ημέρες από σήμερα θα έχουμε εκλογές με απλή αναλογική. Η προκήρυξή τους και η διάλυση της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου.  Το παράδοξο είναι ότι θα έχουμε διερευνητικές εντολές τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκρότηση Βουλής, μετά τη Δευτέρα του Πάσχα ώστε να εκλεγεί προεδρείο και να ξαναδιαλυθεί η Βουλή για να πάμε σε δεύτερές εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Αν όλα αυτά γίνουν γρήγορα οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν 14 Μαΐου, αν και το πιθανότερο είναι οι δεύτερες εκλογές να πάνε για τις 21 Μαΐου.

Ποιος ενδέχεται να είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός      

Στο ενδιάμεσο, θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ή τη Μαρία Γεωργίου πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ή την  Ευαγγελία Νίκα πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι και ο αρχαιότερος και συνεπώς ο επικρατέστερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα