Η μάχη των συμβόλων

Στην πολιτική η διαχείριση των συμβόλων είναι πολύ σημαντική παράμετρος για να μπορέσεις να περάσεις το μήνυμα που σε κάθε περίπτωση απαιτείται.

Όπως όμως και στην περίπτωση της διαχείρισης της Ιστορίας ενός Έθνους η προγονολατρεία καταστρέφει την αξία της προβολής ιστορικών σημείων που είναι αναγκαία για την μελέτη και αξιοποίηση προς όφελος της προόδου, έτσι και στη πολιτική η εμμονή στα σύμβολα χωρίς επικαιροποίηση του αφηγήματος καταντά μια τελματωμένη κατάσταση.

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς από το καλοκαίρι

του 2015 επιχειρήθηκε μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που είχαν μείνει στη ΔΗΜΑΡ και δημιουργήθηκε έτσι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ που αποτέλεσε το πρόπλασμα για μια δυναμική επιστροφή.

Η ιδέα για ένα Ελληνικό «ΕΠΙΝΕ» πήρε σάρκα και οστά στη συνέχεια με την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Η προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων που είχαν αναφορά στη σύγχρονη ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να δημιουργήσουν ένα νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που να υπερβαίνει τα παλιά σχήματα είχε επιτυχία φθάνοντας το 2019 να καταγραφεί ως Τρίτη πολιτική δύναμη με ένα ποσοστό της τάξης του 8,1%.

Βασική σκέψη ήταν ότι στη νέα «μεταμνημονιακή» κατάσταση που πέρναγε η χώρα, το κεφάλαιο της Μεταπολίτευσης είχε κλείσει και έπρεπε στη νέα πολιτική περίοδο που ξεκινούσε να δημιουργηθούν   νέα πολιτικά σχήματα που δεν απαρνούνται την ιστορική τους συνέχεια μέν, αλλά χαράζουν το νέο πολιτικό αφήγημα που χρειάζεται ο τόπος.

Η επιμονή των υποψήφιων προέδρων του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για τη μετονομασία και επαναφορά του ονόματος  ΠΑΣΟΚ για τον πολιτικό χώρο που θα εκφράζει τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία ήταν και ανεπίκαιρος και λανθασμένος.

Προσπαθώντας να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά των πολιτών σε μια ιστορική επιτυχία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πίστεψαν ότι έτσι θα απογειώσουν τα ποσοστά και θα γίνουν τουλάχιστον η δεύτερη πολιτική δύναμη.

Όμως η πραγματικότητα δεν τους δικαίωσε. Η μεγάλη συσπείρωση στη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία, που έδειχνε μια  δυναμική για το μέλλον δεν πραγματοποιήθηκε και παγιώθηκε σε μια κατάσταση τρίτης δύναμης χωρίς τη ποθητή αλλαγή πολιτικών συσχετισμών.

Χρησιμοποιώντας μόνο την δυναμική που θα είχε η επαναφορά στις δάφνες του παρελθόντος δεν χαράζουμε το μέλλον.

Χρειάζεται να γίνουν πολλά  που θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τη δυναμική που θα το επαναφέρουν στη μνήμη των πολιτών ως τη μόνη σύγχρονη προοδευτική πολιτική δύναμη που μπορεί να ακουμπήσουν οι πολίτες τις ελπίδες τους.

Ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στηρίζεται στις προγραμματικές του προτάσεις αναδεικνύοντας τον Κοινωνικό του χαρακτήρα με σαφείς αναφορές στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δίνοντας  λύσεις που ανοίγουν δρόμους για αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ελπιδοφόρα αντιμετώπιση του μέλλοντος.

Η εφαρμοσμένη πολιτική δεν είναι μόνο η ανανέωση στα πρόσωπα αλλά η επιτυχημένη σύζευξη των νέων ανθρώπων και των παλιών έμπειρων για να  φτιάξουμε το επιτελείο που θα δημιουργήσει τη ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Τάσος Δαρσινός είναι μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και στέλεχος της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα