Το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις θεσμοποιεί την ομερτά της κυβέρνησης καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεσμοποίηση της ομερτά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις αφού βάζει επί της ουσίας -όπως επισημαίνει-ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Το μήνυμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στέκεται δε στο αίτημα για ένα καλύτερο μελλον “ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας, μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα

δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών”.

Κατά την Κουμουνδούρου το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του, με όρους μαφίας καθώς παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας της τριετίας. Συγχρόνως δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ και διασφαλίζει την “ομερτά” για το σκάνδαλο τουλάχιστον ως τις εκλογές αφού έως τότε κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, είτε πρόκειται για τον κ. Ανδρουλάκη, είτε για τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη είτε για υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα και με το Predator.

Eπιπλέον σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο με βάναυσα αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρεί να παραγκωνίσει πλήρως την ΑΔΑΕ, η οποία είναι κατά το Σύνταγμα η αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου. Διευκρινίζει ότι η απόφαση για την ανακοίνωση της παρακολούθησης στον παρακολουθούμενο δεν ανατίθεται πια σε αυτήν, όπως ίσχυε έως και την αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τροπολογία Πικραμμένου, αλλά σε τριμελές όργανο, όπου την πλειοψηφία θα έχουν ο διοικητής και η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Δηλαδή η ΑΔΑΕ δεν θα συμμετέχει με κανέναν τρόπο στον προσδιορισμό του καταλόγου των παράνομων λογισμικών που αποφασίζεται με ανέλεγκτη κρίση του διοικητή της ΕΥΠ.

Για την Κουμουνδούρου είναι σαφές πως το νομοσχέδιο “Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών” εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, θεσμοποιώντας νέα στεγανά για την ΕΥΠ και εισάγοντας νέες διατάξεις με τις οποίες εξαφανίζονται τα ίχνη των παρακολουθήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,syriza-ps