10 ερωτήσεις για την κυτταρίτιδα

00:37 13/1/2012 - Πηγή: Myself

Είστε από εκείνες που θεωρούν ότι το πρόσωπο είναι το πιο σημαντικό σημείο της εικόνας σας; Κι όμως, και το σώμα είναι εξίσου σημαντικό. Η αρμονία των γραμμών του και η ποιότητα της επιδερμίδας του δείχνουν όχι μόνο αν είστε πειθαρχημένες, αλλά και κατά πόσο προσέχετε την υγεία σας. Και μιας και μιλάμε για σώμα, ποιο είναι το νούμερο 1 αισθητικό -και όχι μόνο- πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες;

Με την επιστημονική αρωγή της Aννας Παγούνη, δερματολόγου-αφροδισιολόγου, επιστημονικής συνεργάτιδας του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», συγκεντρώσαμε 10 απορίες σας για την κυτταρίτιδα και σας παραθέτουμε έγκυρες απαντήσεις των ειδικών, οι οποίοι δίνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

1. Εάν χάσω βάρος, θα φύγει;

Η απώλεια βάρους βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας, δεδομένου ότι τα περιττά κιλά αποτελούν έναν από τους παράγοντες που την προκαλούν. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Η κακή διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και η απουσία σωματικής άσκησης επιτείνουν το πρόβλημα.

2. Πού ν' απευθυνθώ;

Με την κυτταρίτιδα ασχολούνται οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί, ενώ σε βαρύτερα περιστατικά (οιδηματώδεις μορφές) μπορεί να χρειαστεί η συνεργασία αγγειολόγου για τον έλεγχο των αγγείων. Αρχικά απευθυνθείτε σε δερματολόγο, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα σας παραπέμψει σε άλλη ειδικότητα.

3. Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Αν εξαιρέσουμε τα υπέρβαρα παιδιά (στα οποία μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα), συνήθως παρουσιάζεται μετά την ορμονική ενηλικίωση (εφηβεία), ενώ επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, εκ των πραγμάτων ο τρόπος ζωής μας αλλάζει. Εμφανίζονται ορμονικές διαταραχές και αλλαγές στα αγγεία και το συνδετικό ιστό. Επομένως, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παράγοντες όπως η αύξηση βάρους, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ και οινοπνευματωδών ποτών επιδεινώνουν την κατάσταση σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

4. Είμαι 40 ετών και έγκυος. Κινδυνεύω να αποκτήσω κυτταρίτιδα;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές, τόσο στον οργανισμό της γυναίκας όσο και στον τρόπο ζωής της. Συνήθως μειώνεται η φυσική δραστηριότητα, η οποία, σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές, την αύξηση βάρους και την κατακράτηση υγρών, προκαλεί την ανεπιθύμητη όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Τι να κάνετε: Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή και πρόγραμμα γυμναστικής (π.χ. περπάτημα, αεροβική γυμναστική κ.ά.).

5. Έχω κυτταρίτιδα εδώ και αρκετά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως πονάω στα επίμαχα σημεία με την αφή. Γιατί; Τι να κάνω;

Το πιο πιθανό είναι να έχετε οιδηματώδη κυτταρίτιδα (με φλεγμονή), συνδυασμένη με αρκετά περιττά κιλά. Η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε δερματολόγο, προκειμένου να διαγνώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κυτταρίτιδα και αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις. Επιπλέον, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια αγωγή, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

6. Υπάρχουν σημάδια που δείχνο

Keywords
Τυχαία Θέματα