Greek2Speak: Background Projection – Gloomy Songs For Lucid Minds

10:45 10/1/2013 - Πηγή: Mixtape

Η κάθε επαφή με το πρώτο επίσημο μελανούρι του Πέτρου Μ. κάτω απ’ το ψευδώνυμο Background Projection, τον απαθανατίζει να συντονίζει τον αμιγή ρομαντισμό με την αδυσώπητη πραγματικότητα. Το ηχητικό κολλάζ συγκλονιστικό και συνταρακτικό μαζί, σαν ένα σπαραγμό για τη χαμένη αθωότητα. Οριακό, θαρρείς, ως μια ύστατη απόπειρα διάσωσης της ψυχικής κατάστασης του δημιουργού του. Μέσα από ένα απύθμενα σκουρόχρωμο συναισθηματισμό, οι τριανταέξι(!)

συνθέσεις του Gloomy Songs For Lucid Minds σε προσκαλούν να τοποθετήσεις εαυτόν σε ένα ερεβώδες περιβάλλον με πιθανές, ωστόσο, φωτεινές διαφυγές.

Για να πιάσει κανείς το νήμα των αναφορών και να επιστρατεύσει χαρακτηρισμούς για το άλμπουμ, θα χρειαστεί να ξεφύγει απ’ την πεπατημένη οπτική που τον αναγκάζει να ξεκαθαρίζει τους ήχους και κατόπιν να τους κατατάσσει σε μια αυστηρά οριοθετημένη ετικέτα. Οι συλλήψεις του Background Projection αμφιταλαντεύονται μεταξύ μινιμαλιστικής θεατρικότητας και επικολυρικών κρεσέντο, τα οποία ωστόσο δεν εκτροχιάζονται στιγμή σε δήθεν μεγαλόπνοες πομπές. Στο επίκεντρο εδραιώνονται, μια ευρωπαϊκή νέο-φολκ τεχνοτροπία με σκιερές εκφάνσεις και οι φειδωλές μα αβυσσαλέα μελωδικές αναπτύξεις των πλήκτρων που εφορμούν τόσο απ’ το μοντέρνο συνθετικά ρεύμα της κλασικής μουσικής όσο κι απ’ τη λιτότητα ενός Satie. Αγκαζέ, κι οι ambient προσμίξεις, οι ψηφιακοί απόηχοι της industrial παρακαταθήκης και διάσπαρτα τζαζ υποστηρίγματα.

Βουτάς, λοιπόν, σε υποδόρια βαλς σαν το “Gloomy Separation Part I” με τα έγχορδα και το ακορντεόν σε ρόλο καπετάνιου και φέρνεις ασυναίσθητα στο νου τον Pascal Comelade όταν αφουγκράζεσαι το πλουμιστά μελωδικό χαρμάνι του “Gloomy Café”(ομοίως στο “Gloomy Ukase IV”). Χάνεσαι στη μυσταγωγική μεγαλοπρέπεια του “Gloomy Ages (Part I&II)” χάρις και στο βιομηχανικό τέμπο που διαδέχεται τις ομιχλώδεις γραμμές των έγχορδων. Σαγηνευτικά οπτικοποιείται στις γωνιές του μυαλού κι η new age κατάνυξη του “Gloomy Talk Part I”, καθώς και το διάστικτο από τις ανατριχίλες του πιάνου και φλάουτου “Gloomy Room”.

Διασχίζοντας τα λεπτά, η γκριζωπή μελαγχολία του Gloomy Songs For Lucid Minds δεν εκμαιεύει σε καμιά περίσταση συναισθήματα και διαθέσεις. Αποσπά την ανάσα σου με περίσσιους ελιγμούς. Μένεις να αναρωτιέσαι πως σου ξέφυγαν στιγμές όπως αυτές των ενδοσκοπικών “Gloomy Times ([Decoded] & II)” και “Gloomy Thoughts ([Decoded] & II)”, του βασανιστικού κυλίσματος στο “Gloomy Metal”, του διαπολιτισμικού αγγίγματος του “Gloomy Sunset” με σαφείς ανατολίτικες νύξεις που εμφανίζονται κι αλλού στο έργο.

Είναι αλήθεια πως όσο προχωράς προς το φινάλε του δίσκου θα σμίγεις με στέρεες μηχανικές βάσεις, αφού η ηλεκτρονική συνθετική δομή με proto-electronica θεμέλια θα συνεστιαστεί με εμπνεύσεις που αποπνέουν ένα συγκρατημένο λυρισμό. Στήστε οπωσδήποτε αυτί στο δίδυμο “Gloomy Machinery” και “Gloomy Planet Wheel”.

Σε τούτο το πραγματικά ιδιότυπο σύνολο συνθέσεων που εκδόθηκε υπό τη σκέπη της ιταλικής Feuer Records μέσα στο 2007, ο Background Projection επωφελείται από τη συμπαγή αλυσίδα που συνδέει εντυπωσιακά την αισθητική, το γούστο, την παιδεία και ασφαλώς το ταλέντο του. Η μουσική συνεισφορά του άλμπουμ δεσπόζει ανάμεσα στη σύγχρονη υπερπροσφορά ηχητικών προϊόντων, ακριβώς γιατί δεν προσδοκά να συμπληρώσει τις ακροάσεις μας, αλλά να τις μονοπωλήσει.

Κυκλοφόρησε από: Feuer Records
Έτος: 2007
Ακούγεται σαν: το ρομαντισμό που εκπέμπει τις πιο μύχιες σκέψεις
Φράση κλειδί: Η ακρότητα μπορεί να προκαλέσει αβίαστες αντιδράσεις
Στο Mixtape σας προσθέστε: “Gloomy Cafe”, “Gloomy Ages (Part I&II)”, “Gloomy Planet Wheel”
Ακούστε/αποκτήστε το: δωρεάν κλικάροντας εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα