Larry Gus – “Silent Congas”

Ο Παναγιώτης Μελίδης (a.k.a. Larry Gus) κατακτά τον κόσμο και οι παραγωγοί του poplie καταθέτουν τις απόψεις τους για τον πρώτο δίσκο στην ιστορία της μουσικής που έχει στο εξώφυλλό του τη Βέροια.

Ο Larry Gus υπήρξε εκ των αγαπημένων παραγωγών της ελληνικής blogoσφαιρας (έτσι δεν την λέγαμε κάποτε;) πολύ πριν τον μάθει το Pitchfork. Η πρώτη του αυτή κυκλοφορία από την DFA, έστω κι αν δεν πρόκειται για ένα

“κανονικό” άλμπουμ, όπως είχαμε συνηθίσει τα “κανονικά” άλμπουμ μέχρι σήμερα, συγκέντρωσε όπως ήταν αναμενόμενο την προσοχή όλων μας.

Είναι το Silent Congas μία ολοκληρωμένη κυκλοφορία που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε δουλειές του εξωτερικού ή πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση δίσκου που χαρακτηρίζεται ομοφώνως “πολύ καλός για ελληνικός”;

Δώδεκα popliars μονολογούν και συζητούν για τις πρώτες τους εντυπώσεις μετά από αυτό το εντυπωσιακό “άνοιγμα” του Παναγιώτη Μελίδη προς εξωτερικό μεριά, χωρίς να αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφιβολίας για το αν θα ξαναπατήσουν το play στο φρεσκαρισμένο soundcloud.

[narita] Ένα κανονικό, ολοκληρωμένο άλμπουμ με κομμάτια που δεν χώρεσαν στο κανονικό, ολοκληρωμένο του άλμπουμ που θα βγει στις αρχές του 2013 από την DFA Records. Σε επίπεδο παραγωγής είναι πλέον έξω από τη χώρα και με έναν περίεργο τρόπο μακριά από το Stitches και ταυτόχρονα κοντά, τόσο όσο να καταλαβαίνεις ότι αυτό που ακούς, ok είναι Larry Gus. O Μελίδης δεν είναι πυροτέχνημα. Ο Μελίδης δεν είναι ανακάλυψη κάποιου μεγάλου ξένου blog στα πλαίσια του hype ”βρήκαμε αυτόν τον άγνωστο σε ένα browsing στο soundcloud και τον κάνουμε φίρμα σε ένα βράδυ”. Έχει δουλέψει πολύ. Έχει κάνει τα βήματά του σταθερά διαβασμένα και κάθε φορά πιο ώριμα. Ξέρει τι κάνει και πατάει σε αυτή τη Γη. Εξάλλου η ταπείνωση που σκεπάζει το πλούσιο μπερδεμένο σύμπαν στο κεφάλι του ουρλιάζει σπουδαιότητα. Circular Obsidian

[haunted-dancehall] “Ένα κανονικό, ολοκληρωμένο άλμπουμ με κομμάτια που δεν χώρεσαν στο κανονικό, ολοκληρωμένο του άλμπουμ που θα βγει στις αρχές του 2013 από την DFA Records.” Αυτή είναι μία σημαντική πληροφορία που αγνοούσα και με κάνει να ανυπομονώ για το άλμπουμ! Πολλές ωραίες ιδέες μαζεμένες στο Silent Congas.

[sandman_gr] Όμορφη μουσική -το Figueroa Islands έχει ήδη βρει τη θέση του στις εκπομπές μου, αλλά σαν δίσκος είναι αρκετά ανολοκλήρωτος για μένα. Μουσικά σπαράγματα, αναμνήσεις ηχητικές, ιδέες εν τη γενέσει, που όμως δίνουν σαφώς μια εικόνα ότι το κανονικό του άλμπουμ μέσα στο 2013 θα είναι εξαιρετικό.

[inverted_a] Δεν είμαι γνώστης του είδους, ωστόσο ο Larry Gus με πείθει πως τιμά τις επιρροές του χωρίς να εγκλωβίζεται σ’ αυτές. Όσο για το ερώτημα “Ελληνικά ή παγκόσμια;”, το artwork του δίσκου φροντίζει για την πιο σωστή απάντηση: παγκόσμια νοείται μόνο δια μέσου της Ελλάδας.

[oksikemia] Σε αντίθεση με την πλειονότητα των beatmakers διεθνώς, ο Larry δε βάζει απλά ένα sample πάνω στο beat. Καταφέρνει σε όλα του τα τραγούδια (και τελικά στον δίσκο συνολικά) να έχει δικό του, χαρακτηριστικό ήχο. Εξαιρετικό album.

[green onion] Είναι σημαντικό γεγονός ένας Έλληνας μουσικός να υπογράφει στην DFA και να τον αναφέρει το Pitchfork. Ωστόσο με το να εστιάζουμε στην εθνικότητα του Larry αδικούμε τον ίδιο και μουσική του, η οποία έχει αρκετή από την προσωπικότητα που χρειάζεται ένας βασισμένος στα samples δίσκος για να μην είναι ακουστικό “χαλί”. Τo Silent Congas είναι όμορφη δουλειά η οποία ανά στιγμές λάμπει, όπως στο Figueroa Islands.

[vomvos] 28 λεπτά διαρκεί αυτή η κυκλοφορία του Larry Gus. Όσο περίπου η διαδρομή από το σπίτι ως τη δουλειά μου. Το άκουσα όπως πήγαινα. Μου άρεσε το αρχικό κομμάτι και το προτελευταίο. Το ξανάκουσα όπως γύρισα. Πάλι τα ίδια μου άρεσαν, αλλά λιγότερο. Στο σπίτι μου δεν θα παίξει ποτέ. Πολύ χορευτικό για μένα. Με έκανε να θυμηθώ τους Beta Band. Δεν ξέρω γιατί.

[spiral] O Larry Gus πλέον δεν φτιάχνει beats· ανασκαλεύει θραύσματα μιας ψυχωμένης και ψυχεδελικής μεσογειακής τροπικάλια δικής του επινόησης, με τρόπο τόσο ιδιοσυγκρασιακό και αντικοντέμποραρι που καταλήγει να ακούγεται άχρονος. Είναι σίγουρο πως δεν θα κατακτήσει τα πλήθη, όμως το θεωρώ απίθανο να μην τον δούμε στις σελίδες του Wire μέσα στο 2013.

[oksikemia] “Είναι σίγουρο πως δεν θα κατακτήσει τα πλήθη.” Δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό…

[spiral] Είναι εντελώς εκτός hype ο ήχος του, γι’ αυτό και δε νομίζω ότι μπορεί να συγκινήσει το ευρύ κοινό.

[dcoded] ‘Balearic Beat Konducta’ διάβασα κάπου να λένε τον Larry Gus και μου ‘κατσε αληθινό (βλ. Figueroa Islands). Ο τύπος παίρνει το Jump Around και φτιάχνει ένα ηχητικό έπος (Emergence). Νομίζω το Silent Congas θα είναι το gift that keeps on giving.

[fantasmenios] Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ο δίσκος κυκλοφορεί ελεύθερος, έχει διάρκεια σχεδόν μισή ώρα, οπότε σε μια ωρίτσα (δυο ακροάσεις αρκούν) ο καθείς μπορεί να έχει τη δική του γνώμη. Δηλαδή να το λατρέψει.

[the_cosmicgirl] Ο Larry Gus αποδεικνύει το μουσικό του ταλέντο, αλλά και τη δουλειά χρόνων που έχει κάνει, δημιουργώντας έναν πολύ όμορφο δίσκο. Είναι κάτι εντελώς δικό του, ένα άλμπουμ με ευχάριστα vibes, που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο. Γιατί να μην το ακούσει κάποιος;

[zeugolator] Περισσότερα beats πετάς τον εγκέφαλό σου στο πάτωμα και χορεύεις πάνω του δίχως σταματημό. Περισσότερος χαρούμενος ρυθμός ούτε σε τάξη νηπιαγωγείου παραμονές Χριστουγέννων! Τόση αισιοδοξία δεν την χωράει ο νους μου…

Poplie suggests: Download This / Do Not Download This

www.poplie.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα