New Adventures In Hi-Fi vol.17

17:20 6/3/2013 - Πηγή: Mixtape

Για τους Atoms For Peace θα γράψω όταν μου περάσει η περίοδος και η βλεφαρόπτωση που έπαθα και στα δύο μάτια, όταν είδα στο ράφι του δισκοπωλείου με 22 ευρώ το special edition που είχα κάνει pre-order από το site τους για 50 ευρώ.

John Grant – Pale Green Ghosts
(Bella Union)

Η δισκογραφική πορεία του John Grant

(αν γυριστεί ταινία με τη ζωή του, θα τον υποδυθεί ο Michael Shannon) είναι το ψυχογράφημα του. Ή καλύτερα, ολόκληρος ο ψυχολογικός του φάκελος. Για δέκα χρόνια με τους Czars, μία μπάντα που με το ζόρι κατάφερε να αποκτήσει μερικές δεκάδες θαυμαστών, μια ζωή βουτηγμένος στην κατάθλιψη της ενοχής της σεξουαλικότητας του αλλά και στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και ένα πρώτο προσωπικό άλμπουμ που έπεσε στα κεφάλια μας σαν λαιμητόμος μαυρίλας και ειλικρίνειας και θα μπορούσε να φέρει δάκρυα και στο πιο αναίσθητο μουλάρι που θα το άκουγε. Αυτό ήταν και η ψυχοθεραπεία του. Έβγαλε όλα τα σκατά που είχε μέσα του, τα μοιράστηκε και φέτος εν μέρει αποδεσμευμένος απ’ αυτά, έφτιαξε ένα ηλεκτρονικό δίσκο με χορευτικές ιδιότητες για να γιορτάσει μια προσωπική του νίκη απέναντι στη ζωή. Στους λάτρεις του Queen Of Denmark θα φανεί ως παραστράτημα (το μισό τουλάχιστον), αλλά στην πραγματικότητα αυτός είναι ο John Grant.

Άχρηστες πληροφορίες: backing vocals προσφέρει η Sinead O’Connor, backing band σε 2-3 κομμάτια είναι μέλη των Midlake, που βρίσκονταν σε όλο το πρώτο του άλμπουμ και παραγωγή κάνει η Ισλανδή Biggi Veira των Gus-Gus (για όσους θυμούνται…)

Tracks For Your Mixtape: “Pale green ghosts”, “I hate this town”, “Sensitive new age guy”

Video: “Pale green ghosts”

Click here to view the embedded video.

Phosphorescent – Muchacho
(Dead Oceans)

Με πρόλαβε με τα stream του ο Λευτέρης (πάλι) αλλά δεν πειράζει. O Matthew Houck είναι ένας μεταμοντέρνος αναγεννησιακός αμερικανός βλαχοτροβαδούρος. Ανακατεύει country μελωδίες, με λούπες, έγχορδα, pedal steel κιθάρες, synths, πνευστά αλλά δεν πέφτει σε λακκούβες. Τα τρία πρώτα κομμάτια είναι αυτά που καθορίζουν το γεννητικό κώδικα του άλμπουμ. Το “Sun arise” που ανοίγει το κατά το ήμισυ γραμμένο στο Μεξικό 6ο δίσκο του, θα μπορούσε να είναι οι Fleet Foxes με τους Growing (του πρώτου άλμπουμ τους) να λουπάρουν. Tο “Song for Zula” αρχίζει με το στίχο του Johnny Cash “some say love is a burning thing, and it makes a fiery ring…” αλλά τη μουσική θα μπορούσε να την έχει γράψει ο Nicolas Jaar (κατά κάποιο τρόπο). Και το “Ride on/Right on”, που είναι το πιο pop(;) κομμάτι εδώ μέσα, με beat, funky κιθάρα και τη φωνή του Houck πιο ελεύθερη. Στο υπόλοιπο άλμπουμ, ο έξυπνος χειρισμός της τεχνολογίας και του στούντιο, στέλνουν το Muchacho σε άλλο επίπεδο country.

Tracks For Your Mixtape: “Ride on/Right on”, “A charm/a blade”, “Muchacho’s tune”

Video: “Song for Zula”

Click here to view the embedded video.

Dan Friel – Total Folklore
(Thrill Jockey)

Επειδή πλέον ο καθένας μπορεί να έχει ένα Akai mpc, μια μικρή κονσόλα, ένα-δύο πετάλια, ένα Mac ή ένα keyboard και να τα μαλακίζει ακατάπαυστα, κάνοντας φασαρία που θα σε ενοχλούσε ακόμη κι αν έχεις κατεβάσει ένα καφάσι Redbull, δεν είναι εύκολο να δώσεις σημασία στον επόμενο που προσπαθεί να σε πείσει ότι ξέρει τι κάνει. Ο Dan Friel είναι από αυτούς που ξέρουν. Πρώην μέλος των noise-ροκάδων Parts & Labor που δυστυχώς δεν κατάφεραν πολλά παραπάνω από το να μπουν στον κατάλογο της Jagjaguwar. Το δεύτερο άλμπουμ του είναι όπως θα έλεγε ένας μπετορομαντικός «ο ήχος της μεγαλούπολης…το ιδανικό soundtrack για τις βασανιστικές περιπλανήσεις μιας μοναχικής ψυχής στην τσιμεντούπολη» κι άλλα τέτοια νερόβραστα νοσοκομείου. Τα κομμάτια έχουν rock και punk δομή, με χοντρή noisy επίστρωση και ηλεκτρονικό πυρήνα. Το “Total folklore” ανοίγει με το 12λεπτο τρόμο του “Ulysses”, που αν το παλέψεις θα βγεις κερδισμένος από τους 12 γύρους του.

Tracks For Your Mixtape: “Thumber”,

Video: “Scavengers”

Click here to view the embedded video.

The Asphodells – Ruled By Passion, Destroyed By Lust
(Rotters Gold Club)

Για να χωρέσουν έδω όσα έχει κάνει ο Andrew Weatherall πρέπει να σβήσω όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα, οπότε θα αρκεστώ στα πιο γνωστά. Παραγωγές σε Primal Scream, New Order, Death In Vegas, Orb, Fuck Buttons, Twilight Sad. Είναι ο ένας εκ των δύο Two Lone Swordsmen και έχει κάνει remixes στη μισή εναλλακτική μουσική σκηνή των 90′s και των 00′s. Εδώ μαζί με το φίλο του Tim Fairplay φτιάχνουν το Ruled By Passion του οποίου σχεδόν κάθε κομμάτι θα μπορούσε να είναι και η βάση για ένα ξεχωριστό άλμπουμ. Techno, house και dub είναι τα βασικά στοιχεία αλλά με τόσους μουσικούς δορυφόρους γύρω-γύρω είναι αδύνατο να βάλεις την ταμπέλα σου. Το sampling και το κολάζ το έχουν πιο εύκολο κι από το να φτιάξεις τα δημητριακά σου το πρωί και αυτό το πρώτο τους άλμπουμ είναι τόσο οικείο, όσο και τα δημητριακά σου το πρωί. Η φωνή είναι κυρίως του Weatherall, γι΄αυτό και ακούγεται τόσο new wave αλλά αυτό μάλλον διαδικαστικό είναι. Το ζουμί είναι στη μουσική και στις δεκάδες αναφορές που βρίσκει καθένας μέσα.

Διασκευάζουν το “A love from outer space” των A.R.Kane

Tracks For Your Mixtape: “One minute’s silence”, “Never there”, “Another lovely city”

Video: “Late flowering dub”

Click here to view the embedded video.

Various Artists – Son Of Rogues Gallery Pirate Ballads, Sea Songs & Chatneys
(Anti Records)

Ποιους πειρατές ρε βλαμμένε; αυτό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμουν από τον τίτλο και μόνο. Το δεύτερο που θα σκεφτόμουν, από το εξώφυλλο, είναι ότι πρόκειται για το soundtrack του sequel της Ζωής Του Πι, με ρινόκερο αυτή τη φορά. Αλλά πρώτον, είμαστε θαλασσόλυκος λαός και δεύτερον είναι μια διπλή συλλογή με τα σέα της και τα μέα της. Αυτής είχε προηγηθεί το Rogue’s Gallery μπλα μπλα μπλα, εξ ου και το Son στην παρούσα. Εργατοτράγουδα ναυτικών και ότι μπορεί να εννοεί κάτι τέτοιο (οι Παμίτες θα εκτιμήσουν). Ονόματα που θα τα περίμενες (Keith Richards, Tom Waits, Johnny Depp), μερικές ευχάριστες εκπλήξεις (Mary Margaret O’Hara, Shane McGowan, Michael Gira) και μερικά που ούτε που θα σου περνούσαν από το μυαλό (Marc Almond, Big Freedia, Angelica Houston). Η αλήθεια είναι ότι τελικά δεν ανταποκρίνεται τόσο στις προσδοκίες που δημιουργεί, αλλά σίγουρα έχει πλάκα να ακούς τον Iggy να τραγουδάει “if you want a bit of bum, better get it from you chum, you’ll get no ass from me” στο “Asshole rules the navy”.

(Όντως)Άχρηστη Πληροφορία: η αρχική ιδέα της πρώτης συλλογής ήταν του Gore Verbinski, σκηνοθέτη των Πειρατών της Καραϊβικής, του Johnny Depp και του αφεντικού της δισκογραφικής Anti.

Tracks For Your Mixtape: “Sam’s gone away”, “Off to sea once more”, “General Taylor”

Video: “Leaving Of Liverpool”

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα