Χρήστος Λαϊνάς – Η Αγάπη Θα Λάμψει

14:13 3/3/2012 - Πηγή: Mixtape

 Τι χρειάζεται για να δηλώσεις παρών ως ποπ μουσικός στην Ελλάδα του 2012; Αν παρακάμψουμε την mainstream παραγωγή, αυτό που οι μεγάλες δισκογραφικές (οι ποιές;) θεωρούν ως σύγχρονη ποπ, τα μουσικά reality show και όσους κάνουν intro σε λαϊκούς σταρ σε εγχώριες πίστες, ό,τι μένει περνάει απ’το κόσκινο μιας μικρής μάζας. Ο Χρήστος Λαϊνάς δείχνει να

έχει τη δική του άποψη πάνω στο θέμα, κι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Τον Χρήστο Λαϊνά τον γνωρίσαμε μέσα από την κιθαριστική ποπ των Ονειροπαγίδα. Η προσωπική του διαδρομή περιλαμβάνει συνεργασίες με τον Coti K. για τα σάουντρακ δύο ταινιών: ‘Το Όνειρο του Σκύλου’ του Άγγελου Φραντζή, και το ‘Hardcore’ του Ντένη Ηλιάδη. Σε μικρότερα ακροατήρια έφτασε ο δίσκος που κυκλοφόρησε με τον Savva Ysati το 2006, το ‘In A Mechanical Nature’, σε deep house φόρμες.

‘Η Αγάπη Θα Λάμψει’ λέγεται ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, κι απ’τον τίτλο και μόνο δίνει hints του πόσο αισιόδοξη ποπ φτιάχνει. Οι indie καταβολές των Ονειροπαγίδα δεν είναι τόσο εμφανείς εδώ: ο Λαϊνάς διαλέγει να βάλει σε πρώτο πλάνο την ηλιόλουστη, μελωδική ποπ, και να φτιάξει κομμάτια που άνετα θα έστεκαν ως ηχητική συνοδεία ενός ταξιδιού με αμάξι στην εξοχή. Το ομώνυμο τραγούδι είναι όσο uplifting χρειάζεται για να ισορροπήσει το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, τη ‘Θλίψη το Βράδυ’, που πατάει σε ένα μοτίβο που θυμίζει έντονα Bent. Τα instrumentals του άλμπουμ είναι αρκετά, χωρίς όμως να αποβαίνουν κουραστικά στην ακρόαση. Οι τίτλοι τους μάλιστα, ενισχύουν την φαντασία (‘Στο Κάμπινγκ’, ’77′, ‘H Περιπλάνηση’, ‘Μέρος Δεύτερο’), και κατά κάποιο τρόπο, αφαιρετικά, κλείνουν τα κενά μεταξύ των τραγουδιών που (στιχουργικά τουλάχιστον) ελάχιστα ξεφεύγουν των ποπ κανόνων.

Κι αυτό γιατί ο στίχος στο ‘Η Αγάπη Θα Λάμψει’ έχει κυρίαρχο ρόλο, θυμίζοντας από Μίκρο (‘Ηλιαχτίδα’), μέχρι Κωνσταντίνο Βήτα (‘Το Τραγούδι του Δάσους’). Όλα πάντα κάτω από ένα ρομαντικό/αισιόδοξο πρίσμα. Η μελόντικα και τα υπόλοιπα πνευστά στον δίσκο ενισχύουν αυτό το ύφος, μέχρι το ‘Μέρος Δεύτερο’ που κλείνει το άλμπουμ, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει μια ελαφρώς πειραματική διάθεση. Το κοντραμπάσο του Coti, τού δίνει μορφή κομματιού που έμεινε την τελευταία στιγμή έξω από κάποιο σάουντρακ.

Αν βρίσκω αδύνατα σημεία στο ‘Η Αγάπη Θα Λάμψει’, θα έλεγα πως επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι στίχοι δεν δίνουν άμεσα προσωπικό στίγμα στον Χρήστο Λαϊνά, θυμίζοντας διάφορα άλλα πράγματα. Ωστόσο η έξοχη ορχηστρική ποπ των instrumentals μαρτυρούν μουσική παιδεία κι ενασχόληση με το αντικείμενο, κι η αισιόδοξη ατμόσφαιρα του άλμπουμ το καθιστά αυτόνομο, σε έναν κυκεώνα βαρύγδουπων άλμπουμ που έρχονται κατά ριπάς απ’την εγχώρια παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Το artwork της Inner Ear, έξοχο.

Tracks for your mixtape: Η Θλίψη το Βράδυ, Η Περιπλάνηση

Η Χρήστος Λαϊνάς θα εμφανιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Six D.O.G.S. μαζί με Μέντα. Περισσότερα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα