Το Delos project της Φένιας Παπαδόδημα καταφτάνει στο Faust

19:03 1/3/2012 - Πηγή: Mixtape

H πολύ δραστήρια Φένια Παπαδόδημα  συνεχίζει την πορεία της αυτή τη φορά με έμπνευση τα μουσικά τοπία της Ανατολής και της Δύσης, αυτή τη φορά με το Delos Project το οποίο και θα παρουσιάσει αυτή την Κυριακή στο Faust (Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδoς 12, Μοναστηράκι).

Καλύτερα όμως ας αφήσουμε την δημιουργό να περιγράψει τι είναι το “Delos Project” με το πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον σημείωμα που μας απέστειλε

“Τα περισσότερα τραγούδια του Delos Project

γράφτηκαν την ίδια περίοδο στο Παρίσι και μιλούν για συναντήσεις που συμβαίνουν σ’ ένα χρόνο διαφορετικό. Αυτόν τον χρόνο τον βιώνουμε σε περιόδους επώδυνες, όπου στην κυριολεξία μεταμορφωνόμαστε, όπως η πεταλούδα  που βγαίνει από το κουκούλι.

Όπως λέει  η Bjork, τότε είναι που έρχεται «βοήθεια» από πηγές που δεν γνωρίζαμε, με τρόπους που δεν περιμέναμε ή δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.. Και καταλαβαίνουμε ότι “All is full of love”…

Όλα τα τραγούδια του Delos project  μιλούν για τη δύναμη που έρχεται μερικές φορές και μας σπρώχνει ν’ αλλάξουμε, να ξαναγεννηθούμε, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό. Νομίζουμε ότι έρχεται απ’ έξω αλλά υπήρχε πάντα μέσα μας. Είναι η Δήλος. Αυτή που φανερώνεται.

Έχοντας γράψει τους στίχους και συνθέσει το μουσικό διάγραμμα για τα τραγούδια του Delos, μέσα απ’ τις μουσικές επιρροές που είχα τα τελευταία χρόνια (τη τζαζ, την μουσική από το Μάλι, την ινδική και την βυζαντινή  μουσική), και χρησιμοποιώντας τη φωνή αυτοσχεδιαστικά, εμπιστεύτηκα στο Γιώργο Παλαμιώτη, κάτι περισσότερο από  μία απλή ενορχήστρωση. Του εμπιστεύτηκα τη μουσική σκηνοθεσία των τραγουδιών. Μέσα από τη χρόνια συνεργασία μας, ξεκινώντας από το σχήμα «Έλευσις», έχουμε αποκτήσει έναν κοινό κώδικα αντίληψης και εφαρμογής όλων αυτών των διαφορετικών επιρροών.

Το μπλουζ που ταξίδεψε από το Μάλι στην Αμερική κι εξελίχτηκε όπως και η τζαζ, οι αφρικάνικοι ρυθμοί που για πολλά χρόνια αποτελούν αντικείμενο μελέτης για εμάς, η ελληνική παραδοσιακή και η ινδική καρνατική μουσική, αλλά και άλλες σπάνιες πηγές έμπνευσης και ιδιαίτεροι καλλιτέχνες μας έχουν δώσει τα φώτα τους, κατά καιρούς, ώστε ν’ ανακαλύψουμε την δική μας αυθεντική προσέγγιση.

Επειδή είναι η πρώτη φορά που γράφω «τραγούδια» είναι πολύ σημαντικό ν’ αναφέρω όλους αυτούς που μου φανέρωσαν  διαφορετικές οπτικές γωνίες της ίδιας ιστορίαs, σίγουρα γιατί κάτι κοινό υπάρχει μαζί τους και γιατί  κατάφεραν να βάλουν όλη τους τη ζωή σε στίχους .

Είναι πολλοί και σίγουρα ξεχνώ αρκετούς…

Rokia Traore, Omou Sangare, Peter Gabriel, Sheila Chandra, Daniel Lanois, Bjork, Laurie Anderson, Fatou, Susheela Raman, Bobby Mac Ferry, Billie Holiday, Nina Simone, Boris Vian, Λένα Πλάτωνος, Γιώργος Μακρής, Μιχάλης Σιγανίδης και πολλοί άλλοι… “

Delos Project:
Φένια Παπαδόδημα/ τραγούδι & σύνθεση
Γιώργος Παλαμιώτης/ ηλεκτρική κιθάρα & ενορχήστρωση
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος/ βιολί
Άγγελος Πολυχρόνου a.k.a. Anjo/ κρουστά
Λευτέρης Χαβουτσάς/ ούτι
Χάρης Χαραλάμπους/ ηλεκτρικό μπάσο
Ντάνα Π

Keywords
Τυχαία Θέματα