Σπουδαίοι Δημιουργοί στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13:39 31/1/2012 - Πηγή: Mixtape

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η περίοδος που διανύουμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ιστορίας. Τις εύθραυστες αυτές στιγμές καταγράφουν μέσα από την κάμερά τους σημαντικοί δημιουργοί που δε μένουν αμέτοχοι αλλά συνομιλούν με τα γεγονότα μέσα από τα ντοκιμαντέρ τους. 

Βέρνερ Χέρτζογκ, Τζαφάρ Παναχί, Πατρίσιο Γκουσμάν, Βίκτορ Κοσακόφσκι, Τζο Μπέρλιντζερ και Μπρους Σινόφσκι είναι ορισμένοι σημαντικοί δημιουργοί των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης/ Εικόνες του 21ου αιώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου

2012.

Το ντοκιμαντέρ Paradise Lost 3: Purgatory (Joe Berlinger και Bruce Sinofsky) με αποκαλυπτικές μαρτυρίες και ένα θέμα που κυριαρχεί ακόμη στην επικαιρότητα των αμερικανικών ΜΜΕ, αυτό της ιστορίας που έμεινε γνωστή ως West Memphis Three και αφορά στην υπόθεση φόνων τριών παιδιών στο Arkansas, βρίσκεται ήδη ανάμεσα στα υποψηφιότητα για τα προσεχή Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, και αναδεικνύεται ως ένα δυνατό όπλο ακτιβισμού. Το φιλμ, ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε το 1996 με το Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hill, συνεχίστηκε το 2000 με το Paradise Lost: Revelations και αποκαλύπτει τα αληθινά γεγονότα πίσω από τους αποτρόπαιους φόνους τριών παιδιών στο West Memphi για τους οποίους κατηγορήθηκαν και βρέθηκαν στο εδώλιο, τρεις έφηβοι. Η υπόθεση, που έγινε γνωστή ως «West Memphis Three», πήρε τεράστιες διαστάσεις στα ΜΜΕ, κυρίως εξαιτίας του πρώτου ντοκιμαντέρ των δημιουργών, με αποτέλεσμα να επανεξεταστεί το θέμα, με νέα στοιχεία (βασισμένα σε DNA). Σχεδόν 16 χρόνια μετά, η εμμονή στη φανέρωση της αλήθειας και η ακτιβιστική διάθεση των σκηνοθετών, καταγράφεται στο Paradise Lost 3: Purgatory, με ένα απροσδόκητο (για τα δεδομένα του δικαστικού συστήματος) φινάλε: Οι West Memphis Three αποφυλακίστηκαν στο τέλος του 2011 λόγω έλλειψης στοιχείων και ζουν ελεύθεροι.

Μια ακόμα υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε τις ΗΠΑ καθώς και τα τρωτά σημεία του δικαστικού συστήματος καταγράφει με το φακό του και ο Werner Herzog  στο ντοκιμαντέρ Into the Abyss: A Tale of Death, a Tale of Life. Η ιστορία του 28χρονου Μάικλ Πέρι που καταδικάστηκε σε θανατική ποινή και του συνεργού του Τζέισον Μπερκέτ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης, λόγω των ακράδαντων στοιχείων, δεν αμφισβητεί την ενοχή των κατηγορούμενων, αλλά επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της υπόθεσης στα συγγενικά πρόσωπα τόσο των δολοφονημένων, όσο και των καταδικασθέντων. Η ανατρεπτική ματιά του γερμανού κινηματογραφιστή είναι εμφανής, στον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει τα μοιραία πρόσωπα, αναζητώντας ελπίδα στα πιο σκοτεινά μέρη.

Ένα εκ των έσω μανιφέστο ενάντια στο απολυταρχικό ιρανικό καθεστώς, έτσι όπως το βιώνει για ένα 24ωρο της καθημερινότητάς του ο Jafar Panahi, είναι το ντοκιμαντέρ This is not a film που, όπως ακριβώς λέει ο τίτλος του, δεν είναι μόνο μια ταινία αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Εν αναμονή της ετ

Keywords
Τυχαία Θέματα