Αχ να μπορούσα… να μην αφήσω δρόμο για τον χωρισμό

Από σήμερα, το ελληνικό τραγούδι είναι πολύ φτωχότερο αφού έχασε έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές του, τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Γεννημένος σε μία γραφική συνοικία των Τρικάλων, την Αγία Μονή απ' όπου καταγόταν η μητέρα του, ο τραγουδιστής μεγάλωσε χωρίς την πατρική φιγούρα στη ζωή του. Τον γνώρισε όταν πλέον είχε φτάσει 29 χρονών. Έφηβος ακόμα, πίστευε πως ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο όμως ένα γράμμα που έλαβε όταν ήταν 16 ετών τον βοήθησε

να μάθει την αλήθεια, ότι δηλαδή ζούσε στη Ρουμανία. Λόγω της συγκεκριμένης οικογενειακής κατάστασης, ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι περνούσαν δύσκολα οικονομικά και ο νεαρός τότε Δημήτρης δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθάει. Η πρώτη του δουλειά ήταν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ενώ αργότερα έκοβε ξύλα σε εργοστάσιο. Η ζωή στην επαρχία δεν του δίνει τις ευκαιρίες που θέλει, και έτσι ο τραγουδιστής αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Αθήνα, στο σπίτι του θείου του στην οδό Αχαρνών. Από εκεί και μετά αρχίζει το κυνήγι για το όνειρό του που είναι να τραγουδάει μπροστά σε κοινό.

Η γνωριμία με τον Μπιθικώτση και η βοήθεια του Ζαμπέτα

Σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντά για πρώτη φορά τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ο οποίος είχε βρεθεί εκεί για να τραγουδήσει. Ο νεαρός τότε Δημήτρης εκφράζει στον αξέχαστο Σερ του Ελληνικού τραγουδιού την αγάπη του για το τραγούδι, τον ακούει να τραγουδάει, εντυπωσιάζεται και του ζητά να επισκεφτούν μαζί τη δισκογραφική εταιρία Κολούμπια. Εκεί γνωρίζει τον Γιώργο Ζαμπέτα που πιστεύει από την πρώτη στιγμή στο ταλέντο του και του ζητά να τραγουδά κοντά στο νυχτερινό κέντρο «Ξημερώματα». «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι» είχε πει σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Μητροπάνος ο οποίος τον θεωρούσε δάσκαλό του. Στην ίδια συνέντευξη είχε προσθέσει: «Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Από εκεί και μετά ξεκινά η πορεία προς την επιτυχία. Μία γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη του χαρίζουν απίστευτες στιγμές ευτυχίας καλλιτεχνικά καθώς ερμηνεύει κορυφαία τραγούδια όπως τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί». Χρονιές σταθμός στην καριέρα του θα είναι το 1967 οπότε και θα ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο (45άρη τότε) αλλά και το 1972 όταν ο Δήμος Μούτσης μαζί με τον Μάνο Ελευθερίου του χαρίζουν δημιουργίες για τον δίσκο του «Άγιος Φεβρουάριος» που έκανε τεράστια επιτυχία. «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, καθιέρωσαν τον Δημήτρη Μητροπάνο ως κορυφαίο ερμηνευτή.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος θεωρήθηκε ως ερμηνευτής πολλών διαφορετικών ειδών ελληνικής μουσικής καθώς συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους κορυφαίους δημιουργούς της χώρας μας. Από τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Τάκη Μουσαφίρη και τον Χρήστο Νικολόπουλο, μέχρι τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιάννη Σπανό, τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Νίκο Πορτοκάλογλου αλλά και τον αξέχαστο Μάριο Τό

Keywords
Τυχαία Θέματα