E3 2017 - Συνέντευξη Τύπου Bethesda

Μπορούσε και καλύτερα...

Τιμώντας όπως κάθε χρόνο την παράδοση της Ε3, η Bethesda πραγματοποίησε νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδας) την καθιερωμένη παρουσίασή της, δίνοντας μια γεύση για το τι πρέπει να περιμένουμε από εκείνη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και μέχρι την ερχόμενη Ε3. Ωστόσο, η αλήθεια είναι αυτή που μόλις προαναφέρθηκε – μια γεύση. Είδαμε αρκετά, αλλά και πάλι είναι σαν να μην είδαμε τίποτα.

Αλλά ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.

Η παρουσίαση της εταιρείας θύμιζε λίγο πανηγύρι. Άλλωστε, το σλόγκαν της παρουσίασης δεν είναι άλλο από το “Welcome to Bethesdaland”. Όπως

φάνηκε από το πρώτο εισαγωγικό βίντεο, η Bethesda είναι μάλλον ένας μαγικός κόσμος, όπου η δημιουργία τίτλων για όλες τις πλατφόρμες και όλα τα γούστα είναι μια μάλλον οικογενειακή υπόθεση – αν μη τι άλλο, τα παιδιά των εργαζομένων δείχνουν υπερήφανα για τους γονείς τους που δημιουργούν video games (το ίδιο και οι γονείς τους). Έτσι, με τον Pete Hines, αντιπρόεδρο της εταιρείας στα τμήματα των δημοσίων σχέσεων και marketing να ξεκινά την παρουσίαση, θυμηθήκαμε τα σπουδαία παιχνίδια που κυκλοφόρησε μέσα στο έτος η εταιρεία.

Και μετά από την αρκετά διασκεδαστική εισαγωγή, έρχεται μια μέτρια συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως είδαμε πολλά. Είδαμε την πρώτη απόπειρα της Bethesda πάνω στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μέσω των Doom VFR και Fallout VR. Πήραμε μια εικόνα για το Elder Scrolls Online: Morrowind και για τα νέα πακέτα που θα εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Ενημερωθήκαμε για την κυκλοφορία του The Elder Scrolls Legends για συσκευές που υποστηρίζουν IOS και Android και για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του free-to-play παιχνιδιού με περιεχόμενο από το Skyrim. Και, μιλώντας για Skyrim, ας μην ξεχνάμε την έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, το οποίο θα είναι συμβατό με τα υπάρχοντα Zelda amiibo αλλά και με τα motion controls χάρη στα Joycons της κονσόλας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κυκλοφορία ενός νέου, standalone τίτλου, ο οποίος στηρίζεται στους μηχανισμούς του Dishonored 2 και φέρει τον τίτλο Dishonored: Death of the Outsider. Συνέχεια πήρε το πρώτο trailer του Evil Within 2, του sequel που υπογράφει ο θρυλικός δημιουργός Shinji Mikami και το οποίο πρέπει να αναμένουμε την πλέον «γρουσούζικη» ημερομηνία της χρονιάς (Παρασκευή και 13!), ενώ την κορδέλα του τερματισμού έκοψε θριαμβευτικά το Wolfenstein II: The New Colossus, τη νεότερη περιπέτεια του πασίγνωστου ΒJ Blazkowicz, ο οποίος καλείται για μια ακόμα φορά να τα βάλει με τις ναζιστικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Αμερική! Και ανάμεσα σε όλες αυτές τις μεγάλες ανακοινώσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Bethesda κάνει ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση των e-sports, διοργανώνοντας αυτό το καλοκαίρι το Quake Champions, ενώ οι κάτοχοι του Quake θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα update, το οποίο προσθέτει νέο υλικό για τις multiplayer αναμετρήσεις – και ναι, ο Blazkowicz θα εμφανιστεί και εδώ ως champion, δίνοντας μια μεγαλύτερη βαρύτητα ως προς το ενδιαφέρον του πράγματος.

Και μετά από όλα αυτά, γιατί δεν είμαστε ενθουσιασμένοι; Για ποιο λόγο είμαστε ακόμα σκεπτικοί; Πρώτα απ’ όλα, λόγω του Creation Club. Πρόκειται για μια επί πληρωμή υπηρεσία, όπου οι παίκτες θα μπορούν να αγοράσουν mods που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη Bethesda, εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας και ανεξάρτητους modders παγκοσμίως. Φυσικά, τα δωρεάν mods θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες, ωστόσο αναμένουμε να δούμε ακριβώς την ποιότητά τους και το κατά πόσο πολύ τα επί πληρωμή αδερφάκια τους θα υπερτερούν (ή όχι). Ακόμα ένα δείγμα του ότι η microtransactions εποχή είναι ακόμα σε ακμή και το πόσο εύκολα η Bethesda υιοθέτησε αυτή τη προσέγγιση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα παιχνίδια της χρειάζονται τα mods για να λειτουργήσουν καλύτερα και να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο βάθος (και ο νοών νοείτω). Το άλλο, μεγάλο σφάλμα της φετινής παρουσίασης που μάλλον απογοήτευσε, ήταν η έλλειψη περαιτέρω πληροφοριών για τα παιχνίδια που ανακοινώθηκαν. Είδαμε πολλά ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά trailer, αλλά με ελάχιστο gameplay περιεχόμενο. Μάθαμε πληροφορίες για πλατφόρμες κυκλοφορίας, ημερομηνίες κυκλοφορίας, αλλά σε τίτλους βαρύτητας όπως τα Evil Within 2 και Wolfenstein II θα περιμέναμε να δούμε κάτι περισσότερο, από το τυράκι που μας προσφέρθηκε.

Γενικό συμπέρασμα; Μια αναιμική παρουσίαση, η οποία δεν θύμιζε σε τίποτα τις παρουσιάσεις άλλων ετών. Όταν μια παρουσίαση διαρκεί μόλις 40 λεπτά της ώρας και αφιερώνεται χρόνος για να δούμε παρουσιάσεις mobile τίτλων, αφήνοντας έξω τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, δεν πρέπει κανείς να περιμένει πολλά. Ωστόσο, με την Sony να μας «χρωστάει» τη δική της παρουσίαση, ας ελπίσουμε ότι εκεί θα δούμε το υλικό που δεν μας έδειξε η Bethesda σήμερα.

Και ας ευχηθούμε «και του χρόνου!»

Keywords
Τυχαία Θέματα