Euro Truck Simulator

Η Ευρώπη στις ρόδες σας.


O χώρος των εξομοιωτών είναι ίσως από τα πιο δύσκολα είδη στην βιομηχανία των video games, τόσο στην κατασκευή και προώθηση όσο και στο gameplay τους. Από εξομοιωτές μάχης μέχρι το γνωστό σε όλους μας The Sims, η αναπαράσταση διαφόρων τομέων της ανθρώπινης ζωής έχει απασχολήσει developers και gamers, με διαφοροποιήσεις ως προς την απήχησή του τελικού προϊόντος.

Η τσέχικη εταιρία ανάπτυξης

SCS Software έχοντας μεγάλη πείρα και “λόξα” με τα μεγάλα οχήματα, έχει δημιουργήσει την σειρά 18 Wheels of Steel η οποία ασχολείται με την οδήγηση φορτηγών στην Βόρειο Αμερική και το Bus Drive στο οποίο αναλαμβάνετε χρέη οδηγού λεωφορείου. Από το 2002 μέχρι και το 2007 η SCS έχει αποδείξει πως οι εξομοιωτές βαρέων οχημάτων είναι το φόρτε της.

Το Euro Truck Simulator, όπως και το Bus Drive, τα λέει όλα στον τίτλο του: εξομοιωτής φορτηγών στην Ευρώπη. Έχοντας ήδη την μακρόχρονη σειρά 18 Wheels of Steel, η SCS στρέφει το ενδιαφέρον της στα πάτρια εδάφη της γηραιάς ηπείρου, δημιουργώντας το υπερατλαντικό αδελφάκι του εξομοιωτή της Βορείου Αμερικής. Δέστε την καρότσα, ανάψτε την μηχανή και βάλτε ζώνη: οι δρόμοι της Ευρώπης είναι μπροστά σας.

Μια βόλτα από την έκθεση
Ξεκινώντας την καριέρα σας ως οδηγός, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε είναι τα “εργαλεία της δουλειάς”, στην προκειμένη το πρώτο σας φορτηγό. Όμως το “που” θα ξεκινήσετε είναι ακόμα πιο σημαντικό, αφού αυτό θα ορίσει και τα δρομολόγια και τις χώρες που έχετε πρόσβαση στην αρχή.

Αρχικά επιλέγετε μια από τις 12 χώρες της δυτικής Ευρώπης. Από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία και από την Ιταλία μέχρι την Αγγλία, σας δίνονται δημογραφικές, γεωγραφικές αλλά και οικονομικές πληροφορίες, όπως ο πληθυσμός, η πρωτεύουσα και το κατά κεφαλήν εισόδημα της κάθε χώρας. Το τελευταίο μαζί με τις επιπρόσθετες πληροφορίες για το ποιες χώρες είναι αρχικά προσβάσιμες από αυτήν που επιλέξατε, είναι τα στοιχεία αυτά που θα σας απασχολήσουν κυρίως, ώστε να σχεδιάσετε την οικονομική σας πορεία.

Μετά την επιλογή της αρχικής χώρας, σειρά έχει -τι άλλο- η έκθεση από την οποία θα αγοράσετε το πρώτο σας φορτηγό. Η επιλογές σας είναι σε πρώτη φάση περιορισμένες, αφού το αρχικό σας μπάτζετ είναι μόλις 100.000 ευρώ. Το κομπόδεμα αυτό μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα από τα τέσσερα διαφορετικά φορτηγά Γ’ κλάσης. Αυτά είναι τα Mercedes-Benz Actros (Majestic), Renault Magnum (Runner), Scania R-series (Swift) και Volvo FH16 (Valiant) κλάσεων Α’ έως και Γ’. Η SCS έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην πιστή μεταφορά των χαρακτηριστικών των οχημάτων και τα στοιχεία που σας δίνονται ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες αυτές έχουν να κάνουν με την ιπποδύναμη, το κιβώτιο ταχυτήτων, το μέγεθος και την ισχύ του κινητήρα, αλλά και την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ κάθε οχήματος.

Ανάλογα με τις περιοχές που θα κινηθείτε, καλό θα είναι να επιλέξετε και το κατάλληλο όχημα. Εάν τα δρομολόγιά σας είναι σχετικά επίπεδα, τότε η ταχύτητα και το μεγάλο ρεζερβουάρ σας ταιριάζουν γάντι, ενώ για πιο ανηφορικούς δρόμους είναι προτιμότερη η μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Με το που επιλέξετε το φορτηγό που σας ταιριάζει, θα μεταφερθείτε στην καμπίνα του και θα εμφανιστεί ένα tutorial, δείχνοντάς σας τους βασικούς χειρισμούς. Ακόμα και για τον αρχάριο χρήστη ο χειρισμός είναι αρκετά βολικός. Το E ξεκινάει ή σταματάει την λειτουργία της μηχανής και τα πλήκτρα WASD χρησιμεύουν για την κίνηση της νταλίκας.

Ο ψηφιακός συνοδηγός σας
Μετά από την πρώτη επαφή με το…θηρίο, το tutorial σας μαθαίνει για το minimap το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη σας και με το πλήκτρο Μ μπορείτε να το εμφανίσετε, να κάνετε zoom ή να το σβήσετε. Το πλήκτρο Ν ανοίγει το Notepad σας το οποίο έχει μερικές πολύ χρηστικές λειτουργίες και θα γίνει το δεξί σας χέρι. Το κουμπί Navigation σας παρουσιάζει τον χάρτη της Ευρώπης με τα οδικά δίκτυα που μπορείτε να ταξιδέψετε, τα βενζινάδικα και τους λιμένες και είναι πολύ χρήσιμος όταν σχεδιάζετε μακρινά ταξίδια. Το κουμπί Economy έχει επίσης τον χάρτη της Ευρώπης, αλλά απεικονίζει τις χώρες εκείνες στις οποίες έχετε πρόσβαση και σας δίνει την δυνατότητα να επεκταθείτε σε γειτονικές χώρες, πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο.

Το Career περιλαμβάνει μια λίστα με προκλήσεις που πρέπει να ολοκληρώσετε, προκειμένου να ανέβετε “level” και τα challenges αυτά είναι ένας πολύ καλός μπούσουλας για να ξεκινήσετε, καθώς στα πρώτα επίπεδα σας ζητούν να κάνετε βασικά πράγματα, όπως το να μεταφέρετε φορτία από την μια πόλη στην άλλη ή να ξεκλειδώσετε μια νέα χώρα. Το Statistics έχει διάφορες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της καριέρας σας, καθώς και το log το οποίο αναγράφει τα πιο πρόσφατα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα. Επίσης, υπάρχει και η κλήση SOS την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν ξεμείνετε από καύσιμα στη μέση του πουθενά ή το φορτηγό σας πάθει σοβαρές βλάβες και δεν μπορεί να κινηθεί, οπότε και θα μεταφερθείτε στο πλησιέστερο συνεργείο, έναντι ενός σεβαστού αντιτίμου.

Ώρα για δουλειά
Το tutorial στη συνέχεια θα σας οδηγήσει στο κοντινό σταθμό φόρτωσης/εκφόρτωσης απ’ όπου θα αναλάβετε και το πρώτο σας δρομολόγιο. Σταματώντας το φορτηγό στο σύμβολο με το βελάκι που εμφανίζεται στο έδαφος και πιέζοντας το Enter, ανοίγει η οθόνη με την προσφορά εργασίας των διαφόρων εικονικών εταιρειών του Euro Truck Simulator.

Αρχικά τα φορτία που θα μπορείτε να επιλέξετε περιορίζονται στο πιο ασφαλές προϊόν, τα τρόφιμα. Μπορείτε να διαλέξετε ένα συγκεκριμένο φορτίο και να σας εμφανιστούν οι πόλεις στις οποίες έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε αυτό το φορτίο ή να διαλέξετε μια πόλη και να δείτε τι είδους φορτία θέλει η καθεμία. Στην αρχή δεν θα έχει και τόσο σημασία το "που" και το "τι" θα μεταφέρετε αρκεί να βγάζετε αρκετά χρήματα, αλλά όσο θα διευρύνετε τις δραστηριότητές σας θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ πιο προσεκτικά το επόμενο δρομολόγιό σας.

Η οθόνη με τις διαθέσιμες δουλειές πέραν των πληροφοριών σχετικά με τις απολαβές και το είδος του κάθε φορτίου, έχει και χάρτη με τις πόλεις στις οποίες μπορείτε να πάτε και αναγράφει διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτή, δίνοντας σας έτσι μια πιο πλήρη εικόνα του προορισμού σας. Όταν επιλέξετε το δρομολόγιο που θέλετε, σειρά έχει το δέσιμο της καρότσας στο φορτηγό. Το tutorial εμφανίζεται και πάλι και σας λέει όλη την διαδικασία. Έχοντας εντοπίσει την καρότσα μέσα στο χώρο φόρτωσης, πρέπει να έρθετε με την όπισθεν και να την δέσετε με το πλήκτρο Τ. Η top down κάμερα που μπορείτε να ενεργοποιήσετε με το 3 αποδεικνύεται άκρως βολική, αφού έτσι εκτελείτε τη δύσκολη αυτή μανούβρα πολύ πιο εύκολα.

Έχοντας δέσει την καρότσα, θα πρέπει πλέον να βρείτε τον προορισμό σας. Με το Navigation του Notepad σας, σχεδιάζετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε με μεγάλη ακρίβεια και βλέπετε που υπάρχουν βενζινάδικα στο μήκος της. Όπως και με τα φορτηγά, έτσι και στα οδικά δίκτυα της Ευρώπης, έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην πιστή αντιγραφή των αυτοκινητοδρόμων. Οι αυτοκινητόδρομοι σφύζουν από… ζωή, αφού θα κληθείτε να μοιραστείτε το οδόστρωμα με άλλους οδηγούς. Ευτυχώς οι υπόλοιποι οδηγοί δεν θα σας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα κάνοντας απρόβλεπτους ελιγμούς ή σφήνες, αφού όταν στρίβουν ανάβουν φλας (μια συνήθεια που καλό θα ήταν να υιοθετήσετε και εσείς) και γενικά οι κινήσεις τους είναι πολύ ελεγχόμενες.

Το νου σου κύριε οδηγέ
Μπορεί οι υπόλοιποι οδηγοί να ακολουθούν κατά γράμμα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αυτό όμως δεν πρέπει να σας καθησυχάζει. Οι διαδρομές που θα ακολουθήσετε έχουν αρκετές και απότομες στροφές και με ένα τέρας επτά και πλέον τόνων το οποίο πηγαίνει με 90 χλμ./ώρα είναι πολύ εύκολο να βρεθείτε καρφωμένοι σε κάποιο διάζωμα ή να θαυμάσετε από πολύ κοντά την ντόπια χλωρίδα, αγκαλιάζοντας κορμούς δέντρων. Γενικά το πληκτρολόγιο δεν βολεύει πάντα στο χειρισμό του φορτηγού σας, αφού θα πρέπει να κάνετε λεπτομερείς χειρισμούς, ακόμα και στην πιο ανοικτή στροφή και δεν θα είναι λίγες οι φορές που το τιμόνι θα είναι σαν να έχει πάθει κρίση από τους αλλεπάλληλους σπασμούς, χαλώντας έτσι την -κατά τα άλλα- ρεαλιστική εμπειρία που προσφέρει ο εξομοιωτής.

Πέρα από τα φυσικά και τεχνητά εμπόδια στο δρόμο σας, θα πρέπει να ελέγχετε και την κατάσταση τόσο του φορτηγού και του φορτίου σας, όσο και την δικιά σας, αφού θα πρέπει να ξεκουράζεστε ανάμεσα στις διαδρομές και να κοιμάστε στα σημεία που έχει προβλέψει το παιχνίδι, συνήθως σε βενζινάδικα ή parking. Πάνω από το minimap υπάρχουν τρεις ενδείξεις που αντιπροσωπεύουν τα τρία παραπάνω αντικείμενα. Το εικονίδιο που αντιπροσωπεύει εσάς, γίνεται σιγά-σιγά μπλε δείχνοντάς σας έτσι το πόσο κουρασμένοι είστε. Μπορεί να έχουν περάσει 15 λεπτά, αλλά ο χρόνος στο Euro Truck Simulator κυλάει πολύ πιο γρήγορα: ένα λεπτό game time για κάθε δευτερόλεπτο στην πραγματικότητα. Εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε το ταξίδι ενώ ο μετρητής έχει γίνει τελείως μπλε, τότε ανά τακτά χρονικά διαστήματα η εικόνα θα μαυρίζει καθώς θα χασμουριέστε και θα σας έρθει κλήση διότι οδηγούσατε κουρασμένος.

Αμέσως μετά είναι το εικονίδιο που σας ενημερώνει για την κατάσταση του φορτηγού σας ως προς τα χτυπήματα και τις βλάβες που έχει και τρίτο είναι το εικονίδιο που δείχνει την κατάσταση του φορτίου σας. Φυσικά για το τελευταίο μέλημά σας είναι να φτάσει αλώβητο στον προορισμό του, ώστε να γλιτώσετε τυχών penalties στην αμοιβή σας αργότερα.

Το φορτηγό πέραν της φυσική ζημιάς από τρακαρίσματα έχει και άλλες ενδείξεις στο ταμπλό οι οποίες είναι πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων ενδείξεων των πραγματικών μοντέλων φορτηγών και σας δείχνουν σε πραγματικό χρόνο πόση βενζίνη έχετε, τα λάδια του οχήματος κτλ. Θα πρέπει να έχετε το νου σας για την βενζίνη ώστε να γεμίζετε είτε μετά το πέρας κάθε δρομολογίου, είτε ενδιάμεσα στις διαδρομές (αν και οι τιμές στα διεθνή δίκτυα είναι πιο τσιμπημένες) ώστε να είστε σίγουροι πως δε θα ξεμείνετε. Συνετό επίσης θα ήταν να επισκέπτεστε και τα συνεργεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τις απαραίτητες επισκευές, αλλαγές λαδιών κτλ. που χρειάζεται το όχημά σας ώστε να λειτουργεί σωστά.

Φυσικά θα πρέπει να ακολουθείτε και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αφού οι κλήσεις πέφτουν βροχή. Από τρακάρισμα μέχρι και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, όταν θα ολοκληρώσετε το δρομολόγιο, θα σας αφαιρεθεί το αντίτιμο των κλήσεων από την συνολική αμοιβή.

Διευρύνοντας τους ορίζοντες
Όταν με το καλό φτάσετε στον προορισμό σας, σειρά έχει η πιο δύσκολη μανούβρα στην καριέρα σας: η όπισθεν για το ξεφόρτωμα. Το Euro Truck Simulator σας δείχνει ένα κόκκινο πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να παρκάρετε την καρότσα σας ώστε να ξεφορτώσετε. Αυτό είναι και το τελευταίο εμπόδιο στην διαδρομή σας μιας και το κατά τα άλλα ανέπαφο φορτίο σας, μπορεί να υποστεί φθορές κατά την διάρκεια της εκφόρτωσης εάν δεν είστε προσεκτικοί. Είναι πραγματικά κρίμα να έχετε κάνει 500 και πλέον χιλιόμετρα και να χαλάσετε το φορτίο σας σε μια λάθος μανούβρα κατά την εκφόρτωση.

Όταν μάθετε και το σωστό παρκάρισμα, πήρατε πτυχίο! Μπορείτε άφοβα να ανεβοκατεβαίνετε την Ευρώπη και να αποκτάτε χρήματα. Τα χρήματα αυτά, πέρα από βενζίνες, λάδια, ξύδια κτλ, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ώστε να αναβαθμίσετε το φορτηγό σας ή να του αλλάξετε χρώμα στα συνεργεία. Ενώ θα περίμενε κανείς πως κάτω από το καπό θα υπήρχε ο ίδιος ρεαλισμός όπως και στον δρόμο, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Το μόνο "πείραγμα" που μπορείτε να κάνετε, είναι μερικά "κλικ" ώστε να βελτιώσετε την οδική συμπεριφορά, την ισχύ της μηχανής και την κατανάλωση καυσίμων του οχήματός σας. Το Euro Truck Simulator χαρακτηρίζεται από έναν μινιμαλισμό, χωρίς πολύ eye candy και επιλογές σε αυτόν τον τομέα, κάτι το οποίο θα αισθανθείτε πως του λείπει, αφού πέραν του χρώματος, δεν μπορείτε να επέμβετε και να αλλάξετε κάτι άλλο στην εμφάνιση του φορτηγού.

Πέραν όμως των αναβαθμίσεων, τα χρήματα που κερδίζετε σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των challenges που αναφέραμε πιο πάνω, θα σας ξεκλειδώσουν επιπλέον δυνατότητες όπως η μεταφορά πιο επικίνδυνων φορτίων και η πρόσβαση σε μεγαλύτερης κλάσης φορτηγά. Μεγάλη επένδυση επίσης αποτελεί και το ξεκλείδωμα νέων χωρών, αφού όσο πιο μακριά φτάσετε, τόσο πιο προσοδοφόρο θα είναι το ταξίδι σας. Φυσικά οι επιλογές που έχετε ως προς το "τι" και το "που" διευρύνονται σημαντικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε φορτίο έχει διαφορετική "συμπεριφορά". Εκεί που θα έχετε καλομάθει με τα τρόφιμα, θα δείτε πως στα υγρά, οι στροφές γίνονται πραγματική πρόκληση, αφού το υγρό συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τις… παλέτες με τις ντομάτες. Το ίδιο ισχύει και με τα πιο εύθραυστα φορτία τα οποία δεν συχωρούν εύκολα τις προσκρούσεις.

Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε την εμπειρία του gameplay με μια λέξη, αυτή θα ήταν "ρεαλισμός". Έχει δοθεί πολύ μεγάλο βάρος στην πιστότητα της εμπειρίας πίσω από τιμόνι και πραγματικά αυτό είναι κάτι που θα σας μείνει. Τα challenges και η αίσθηση ανάπτυξης που σας δίνει το Euro Truck Simulator είναι επίσης ικανοποιητική και θα χρειαστείτε πάνω από 20 ώρες για να ξεκλειδώσετε τα πάντα. Σε αυτό το σημείο το Euro Truck Simulator "βαράει κόφτες" και καταντάει απλά κουραστικό.

Το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης στα φορτηγά, τόσο αισθητικά όσο και μηχανολογικά, ενώ ας μη ξεχνάμε και την έλλειψη επιπλέον modes τα οποία θα μπορούσαν να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον για περισσότερο καιρό. Μετά το πολυπόθητο ταξίδι Πορτογαλία-Πολωνία οπού και θα νιώσετε όλα τα χιλιόμετρα του χάρτη, δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να κάνετε. Η μόνη εναλλακτική που έχετε είναι τα διάφορα mods που υπάρχουν και προσθέτουν οχήματα, νέες διαδρομές και διάφορα καλούδια, αλλά το βασικό κομμάτι του gameplay παραμένει το ίδιο.

Πέρα από το παρμπρίζ
Ο οπτικός τομέας του Euro Truck Simulator είναι ικανοποιητικός, δίνοντας βάρος κυρίως στα φορτηγά και τους εξωτερικούς χώρους. Τα μοντέλα των φορτηγών τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά -πέραν της πιστότητας που διατηρούν με τα πραγματικά- είναι καλοσχεδιασμένα, με τις ενδείξεις του καντράν να είναι ευδιάκριτες και τις καμπίνες λεπτομερέστατες. Οι πόλεις που θα επισκεφθείτε περιορίζονται μόνο σε έναν πολύ μικρό χώρο, οπού υπάρχουν οι απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζεστε, αλλά παρά τον περιορισμένο χώρο στον οποία θα κινηθείτε μέσα στην πόλη, το κάθε μέρος διατηρεί την ιδιαιτερότητά του, τόσο οπτικά όσο και στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, οι περιοχές της Γαλλίας είναι πιο διαφορετικές από της Αγγλίας και μάλιστα στην τελευταία θα πρέπει να οδηγείτε με τον αγγλικό ανάποδο τρόπο, δηλαδή στην αριστερή λωρίδα.

Τα μοντέλα των υπολοίπων αυτοκινήτων είναι αρκετά όμοια μεταξύ τους, με μικρές διαφοροποιήσεις και εξυπηρετούν απλά τον σκοπό της εξομοίωσης της κίνησης στους δρόμους, αλλά είναι καλοσχεδιασμένα. Περνώντας στους αυτοκινητοδρόμους θα δείτε την πανέμορφη εξοχή που κατακλύζει τις πλευρές της ασφάλτου. Από δάση μέχρι βουνά και υδάτινους όγκους, το όλο αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό και απολαυστικό. Ο κύκλος μέρας-νύχτας και οι καιρικές συνθήκες είναι καλά δουλεμένες και προσδίδουν στην όλη ποιότητα του οπτικού τομέα.

Ο βρυχηθμός των μηχανών
Ο ηχητικός τομέας από την άλλη, θα μπορούσε να είχε δουλευτεί καλύτερα, μιας και το όλο αποτέλεσμα δεν εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες ενός εξομοιωτή. Αν και ανεπαίσθητες για τον μη μυημένο, εάν έχετε εμπειρία από φορτηγά θα παρατηρήσετε αρκετές παραλείψεις όσον αφορά του ήχους του οχήματος και της μηχανής. Αρχικά η αλλαγή των ταχυτήτων δεν θα καταλάβετε πότε έγινε, αφού η τουρμπίνα του φορτηγού που δίνει ώθηση στην πραγματικότητα, δεν ακούγεται στα φορτηγά του Euro Truck Simulator. Επιπρόσθετα, όταν φτάνετε στην μέγιστη ταχύτητα δεν ακούγεται αυτός ο μονότονος και σταθερός ήχος, αλλά ένα άκουσμα πιο κοντά στον ήχο της μηχανής αυτοκινήτων, στο σημείο όπου δεν επιτρέπει επιπλέον επιτάχυνση ο κόφτης.

Aπό την άλλη, τα ηχητικά εφέ όπως η κόρνα, η ειδοποίηση όταν κάνετε όπισθεν και τα φλας, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η μουσική λάμπει δια της απουσίας της, αφού μετά την αγορά του φορτηγού σας, δεν υπάρχει κάτι να παίζει στο background. Βέβαια στα πλαίσια της εξομοίωσης αυτό είναι θεμιτό αφού δεν υπάρχει και στην πραγματικότητα μουσικό χαλί και σας δίνεται η δυνατότητα να φορτώσετε μουσικά κομμάτια και να τα παίζετε μέσα από το Euro Truck Simulator ή πολύ απλά να έχετε κάποιο πρόγραμμα αναπαραγωγής και να τρέχει από πίσω. Κατά τα άλλα ο ήχος δεν έχει τίποτα το αξιοσημείωτο, κάτι που -όπως είπαμε παραπάνω-, για τον σκοπό της εξομοίωσης είναι σωστό, αλλά καθόλου ευχάριστο εάν το δείτε απλά σαν ένα video game και όχι ως εξομοιωτή.

Ξεφορτώνοντας…
Το Euro Truck Simulator είναι ένας truck simulator που αναπαριστά σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Έχοντας 12 διαφορετικά οχήματα, 12 χώρες για να ταξιδέψετε και χιλιάδες χιλιόμετρα οδικών δικτύων, η μοναχική ζωή του οδηγού φορτηγού θα σας οδηγήσει στην εξέλιξη της καριέρας σας στους δρόμους της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Ο ικανοποιητικός τεχνικός τομέας του και οι ώρες που θα περάσετε πίσω από το τιμόνι για να το ολοκληρώσετε, το καθιστά κορυφαίο παιχνίδι για τους φίλους του είδους και μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για όλους τους υπόλοιπους. Με 15 ευρώ και εγγύηση επιστροφής χρημάτων μέσα σε 30 ημέρες (!) το Euro Truck Simulator είναι σε πολύ καλά επίπεδα για εξομοιωτή και σίγουρα αξίζει να το κοιτάξετε, έστω και ως demo.

Θετικά:
- Μεγάλος βαθμός ρεαλισμού
- Ποικιλία οχημάτων και φορτίων
- Φιλικό προς τους άπειρους χρήστες
- Μεγάλοι χάρτες
- Ενδιαφέρουσες προκλήσεις

Αρνητικά:
- Το πληκτρολόγιο δεν βολεύει πάντα στον χειρισμό
- Μονότονο gameplay
- Έλλειψη διαφορετικών modes
- Λίγες δυνατότητες παραμετροποίησης οχημάτων

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.7

Μια πολύ καλή ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη πιο σωστά.

Παναγιώτης Φλώρος

Keywords
euro, euro, video, games, sims, software, wheels, bus, drive, renault, runner, scania, swift, volvo, ισχύ, navigation, νέα, statistics, sos, προσφορες, συγκεκριμένο, top, χλμ, μπλε, game, time, candy, εμφάνιση, γαλλια, background, demo, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, mercedes, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ντοματες, χωρες, ηχος, ιταλια, καριερα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, φυσικη, ωθηση, games, game, time, volvo, αγορα, αξιζει, αμερικη, απηχηση, απλα, βενζιναδικα, βενζινη, βουνα, βρειτε, βρισκεται, βροχη, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γραμμα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δοθει, δωσει, δρομολογια, δικτυα, ευχαριστο, εγινε, εγγυηση, εδαφος, εφε, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, εμφάνιση, εξελιξη, επτα, ερθετε, εταιρια, ευρωπη, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδεα, ιδιο, ειδος, ειδοποιηση, υπηρεσιες, ισχυει, ηχητικα, υγρα, εικονα, ηχο, κινηση, κυκλος, κυριε, λαθος, λειτουργια, ρεαλισμος, λειπει, μακρια, μηκος, μπλε, μικρο, μοντελα, μπορειτε, ξυδια, παντα, οδηγος, οδηγηση, οθονη, οπτικα, οχηματων, οχηματα, οχημα, πιστη, ποιοτητα, πληκτρολογιο, πολωνια, πορτογαλια, ρεζερβουαρ, ροδες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, ταξιδια, τρια, ισχύ, φυσικα, φορτηγα, χερι, χλμ, χλωριδα, χρονος, χρονικα, χρωμα, ωρες, background, bus, candy, demo, drive, δουλειες, ειδη, ειπαμε, wheels, χωρα, ιδιαιτερο, υγρο, κληση, κομματι, μεινει, μπροστα, navigation, notepad++, οδηγοι, παιχνιδι, πληροφοριες, renault, scania, series, sims, software, sos, statistics, σωστο, ταξιδι, top
Τυχαία Θέματα