Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution

Ο δρόμος του ninja είναι στρωμένος με δυσκολίες και jutsus!

Η σειρά Naruto: Ultimate Ninja και συγκεκριμένα η νεότερη κατηγορία Naruto Shippuden ανήκει σε αυτά τα "ξεροκέφαλα" fighting που έχουν σίγουρα το δικό τους κοινό. Βασισμένα στα manga και anime

Naruto του Masashi Kishimotο, τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται πρωτίστως στους οπαδούς του γενικότερου lore, διαθέτουν ως κεντρικό "σταρ" τον ομώνυμο αγαπημένο χαρακτήρα και μας προσφέρουν εδώ και χρόνια μια ετήσια επανάληψη σχεδόν... καρμπόν του ίδιου gameplay.

Φέτος όμως, το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution φιλοδοξεί να αλλάξει κάποια πράγματα στο σύστημα μάχης, επιχειρώντας μια ανανέωση στο παιχνίδι. Πράγματι, η CyberConnect2 έχει επιχειρήσει να μας προσφέρει ορισμένους μηχανισμούς διαφορετικής λογικής, αλλά ουσιαστικά δεν μιλάμε για κάποια... επανάσταση τελικά στην σειρά αλλά περισσότερο για ορισμένες ρυθμίσεις και εν τέλει παραμένουμε στην ίδια πάνω-κάτω, δοκιμασμένη μεν αλλά όχι πλέον τόσο "φρέσκια" συνταγή. Επειδή όσοι είστε fans της σειράς σίγουρα ξέρετε πάνω-κάτω τι παίζει, πιο πολύ θα επικεντρωθούμε στο τι αλλαγές υπάρχουν στο καινούριο Naruto Shippuden.

Τρεις δρόμοι για να διαλέξεις
Tο Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution διατηρεί τον ίδιο πυρήνα gameplay με όλα αυτά τα στοιχεία που γνωρίζετε όπως τα διάφορα combo σετ, τα chakra loads, τις ultimate attacks, τα projectiles, τα jutsus κλπ., με την μεγαλύτερη προσθήκη να έρχεται με την μορφή των τριών διαφορετικών τύπων "ειδίκευσης" της ομάδας σας που έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε. Οι μαχητές τύπου "Awakening" μπορούν να ξεκινήσουν κάθε αγώνα με ένα ισχυρό awakening power-up, οι "Ultimate Jutsu" έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν μια "λυσσαλέα" super attack με πολύ heavy damage, ενώ μια ομάδα "Drive" διαθέτει την Support Drive ability που όταν ενεργοποιηθεί, επιτρέπει την εκτέλεση ομαδικών chain combos -με το κατάλληλο timing από μέρους σας.

Δύο ακόμη νέες προσθήκες είναι οι μηχανισμοί guard-break και counterattack. Ο πρώτος επιτρέπει στους παίκτες να διαθέσουν ένα slot αντικειμένου -εξ ου και ο περιορισμένος αριθμός των guard-breaks- για να "σπάσουν" ακόμα και την πιο γερή άμυνα του αντιπάλου, αφήνοντάς τον μέχρι και αναίσθητο και ευάλωτο σε μια ισχυρή επίθεση. Το counterattack είναι αυτό που περιγράφει το όνομά του, δηλαδή ένας μηχανισμός που αντιμετωπίζει ένα επερχόμενο χτύπημα που πρόκειται να δεχθείτε.

http://www.youtube.com/watch?v=qo8SP4PiDq4

Πάνω-κάτω, αυτά είναι όλα κι όλα τα νέα στοιχεία του Ultimate Ninja Storm Revolution και δεν θεωρώ πως διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό το κλασικό gameplay που ξέρουμε. Νομίζω πως οι τελευταίοι counter μηχανισμοί που περιγράψαμε με τα stuns που προκαλούν στους αντιπάλους ίσως καθιστούν λίγο πιο εύκολο το να κόψετε τα combos εναντίον σας, ενώ θεωρώ πως υπάρχει μια καλύτερη ισορροπία στο gameplay μεταξύ των χαρακτήρων αν και μάλλον έχουν αφαιρεθεί jutsus σε σχέση με τους προκατόχους του. Σε γενικές γραμμές οι προσθήκες είναι ευπρόσδεκτες και ταιριάζουν στο τρόπο που είναι στημένο το σύστημα μάχης του παιχνιδιού, αλλά δεν είναι αρκετές για να δώσουν έναν διαφορετικό "αέρα" στο νέο Naruto.

Τρία playable... anime
Tο Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution διαθέτει διάφορες επιλογές για παιχνίδι, στις οποίες συγκαταλέγεται το Ninja Escapades, που περιλαμβάνει τρεις animated ιστορίες σε ρόλο story mode θα λέγαμε. Αρχικά ξεκινάτε με διαθέσιμη μόνο την πρώτη και μπορείτε ολοκληρώνοντάς τη να ξεκλειδώσετε σταδιακά τις υπόλοιπες. Νομίζω πως ειδικά οι hardcore οπαδοί θα ενθουσιαστούν με αυτές τις side stories που έχουν επιμεληθεί οι ίδιοι οι δημιουργοί της σειράς, τα Studio Pierrot.

Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει περίπου μία ώρα από ολοκαίνουριο anime footage που θα πωρώσει του fans, καθώς περιλαμβάνει κομμάτια της γενικότερης επικής ιστορίας του Naruto που μάλιστα δεν έχουν εξερευνηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν. Από την origin story των Akatsuki, την κρυφή ιστορία του Shisui Uchiha και τους γονείς του Naruto, το μόνο κακό της υπόθεσης είναι πως αυτό το mode γενικότερα μοιάζει κάπως περιορισμένο και θα μπορούσε να παρουσιαστεί πιο «χορταστικό» και ολοκληρωμένο. Μοιάζει περισσότερο με ένα δυνατό χαρτί που η CyberConnect2 «έκαψε» ολίγον, κυρίως γιατί αφήνει την αίσθηση ότι αποτέλεσε μια προσθήκη που έγινε την τελευταία στιγμή.

Ένα τίμιο νέο Naruto Shippuden, που όμως δεν καταφέρνει να κάνει κάποιο τρομερό βήμα παραπέρα.


There can be only one
Το κύριο θα λέγαμε mode του Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution είναι η επιλογή Ninja World Tournament. Εδώ καλείστε να αποδείξετε ότι είστε ο καλύτερος από όλους παίρνοντας μέρος στο μεγάλο τουρνουά, με απώτερο σκοπό να υπερισχύσετε όλων των αντιπάλων σας. Αρχικά θα κληθείτε να επιλέξετε έναν χαρακτήρα από τους διαθέσιμους, ο οποίος θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής σας και σε γενικές γραμμές οι μάχες είναι είτε κλασικές 1vs1, είτε σε τετράδες, όπου όλοι πολεμάνε μεταξύ τους με σκοπό την συλλογή orbs.

Για να καταλάβετε καλύτερα το τελευταίο, σε αυτά τα matches δεν υπάρχει ακριβώς health bar, αλλά έχει αντικατασταθεί από orb bar. Με κάθε χτύπημα που δέχεται ένας μαχητής χάνει ορισμένα από αυτά τα orbs (προφανώς όσο πιο πολλά και πιο ισχυρά τα χτυπήματα, τόσο περισσότερα τα orbs που χάνονται), τα οποία σκορπίζονται στον χώρο και μπορούν να τα μαζέψουν οι υπόλοιποι, αυξάνοντας τον δικό τους αριθμό από αυτά. Κοινώς, αυτό που πρέπει να κάνετε σε αυτές τις μάχες είναι να ρίχνετε αδιακρίτως ξύλο στους άλλους τρεις και να μαζεύετε όσο το δυνατόν περισσότερα orbs προλαβαίνετε.

Γενικά η ιδέα είναι αρκετά διασκεδαστική και αυτά τα matches έχουν χαβαλέ, ενώ το στήσιμο αυτό της μάχης έχει και μια μικρή δόση πρωτοτυπίας. Το αρνητικό είναι πως αυτό το free-for-all σύστημα μάλλον είναι περισσότερο χαώδες και δεν απαιτεί ιδιαίτερη στρατηγική, φλερτάροντας επικίνδυνα με το παλιό καλό button mashing, με τις ειδικές κινήσεις, τα jutsus και τα combos να πετάγονται από δω κι από κει.

Αποστολή: Θρίαμβος στο τουρνουά
Το Ninja World Tournament διαδραματίζεται σε ένα νησί που παίζει το ρόλο του hub, όπου στα διαλλείματα από το ξυλίκι έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε, να μιλήσετε με άλλους χαρακτήρες, να αναλάβετε κάποια tasks, να αγοράσετε «καλούδια» (που μπορείτε να αξιοποιήσετε μέσα στη μάχη) και διάφορες άλλες, όχι και πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Το όλο στήσιμο έχει αρχικά την πλάκα του, αλλά στην πορεία σίγουρα θα βαρεθείτε με τις αποστολές-αγγαρείες και τους ψιλό-αδιάφορους διαλόγους, ενώ το ζουμί της υπόθεσης παραμένει το ξύλο και η πρόοδος στα πέντε tiers του πρωταθλήματος. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως εάν κυριαρχήσετε σε αυτό το mode, αποκτάτε πρόσβαση στην ιστορία του ολοκαίνουριου χαρακτήρα, Mecha-Naruto! Να σημειώσουμε εδώ πως τα διαθέσιμα modes περιλαμβάνουν φυσικά και τις κλασικές στάνταρ online μάχες, όπου εφόσον βρείτε αντίπαλο εξελίσσονται απροβλημάτιστα.

http://www.youtube.com/watch?v=DSt8W3LzGIQ

Στα γνωστά επίπεδα
Τα γραφικά του παιχνιδιού ακολουθούν το γνωστό anime ύφος, το οποίο είναι πιστό στο πνεύμα της σειράς, ταιριάζει με το στυλ του παιχνιδιού 100%, είναι αισθητικά όμορφο και διαθέτει εξαιρετικά animations και ζωηρά χρώματα, αλλά στον αντίποδα μοιάζει βγαλμένο από το 2009 και είναι εντελώς «γιαπωνεζίλα», όποτε όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα στυλ πολύ συγκεκριμένο -love it or hate it.

Δυστυχώς τα καλά ισχύουν κυρίως για τους χαρακτήρες (οι οποίοι είναι πάνω από 100 παρακαλώ!), καθώς η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά τα περιβάλλοντα. Ανέμπνευστος σχεδιασμός, μίζερα textures βγαλμένα από το PlayStation 2 και μια γενικότερη φτώχεια που μοιάζει με ταξίδι στο παρελθόν. Τα ίδια ισχύουν πάνω-κάτω και για τον ήχο, με εφέ που κάνουν την δουλειά τους, ειδικά στα ξεσπάσματα της μάχης με τα Chakra Attacks ή τα Ultimate Jutsus, αλλά είναι περιορισμένα σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια (πχ. το ανύπαρκτο voice acting όσο περιφέρεστε στο hub του Ninja World Tournament) και με μουσικές ταιριαστές αλλά ολίγον αδιάφορες.

Νέα χρονιά παρέα με τον Naruto
Σε γενικές γραμμές λοιπόν έχουμε ένα καινούριο Naruto game που προσπάθησε τουλάχιστον να φέρει κάποιες προσθήκες στo gameplay, και παρόλο που δεν έκανε την επανάσταση που υποσχόταν, παραμένει ένα γρήγορο, διασκεδαστικό και συγκεκριμένης αισθητικής fighting. Οι μάχες παραμένουν στα γνωστά επίπεδα της σειράς και μάλιστα εφόσον συμφωνείτε με τους νέους μηχανισμούς ενδεχομένως να βρείτε το όλο αποτέλεσμα λίγο βελτιωμένο. Πάντως το παιχνίδι δεν ενδείκνυται για τον καθένα.

Για τους fans της σειράς είναι must, ειδικά στην περίπτωση που έχουν καιρό να πιάσουν ένα Naruto game στα χέρια τους, ενώ θα το πρότεινα και σαν μια εναλλακτική στους φίλους των fighting. Αν δεν ανήκετε σε αυτές τις δύο κατηγορίες, πολύ πιθανόν να νιώσετε «ξέμπαρκοι» στον κόσμο του παιχνιδιού.

Θετικά:
- Γρήγορη δράση, εντυπωσιακές μάχες
- Πλούσιο ρόστερ μαχητών
- Οι ιστορίες Ninja Escapades με νέo animated υλικό
- Πιστό στο ύφος της σειράς
- Όμορφα animations

Αρνητικά:
- Δεν έχει κάποια τρομερή καινοτομία
- Φτωχά και τεχνικά ξεπερασμένα τοπία
- Πολλές φορές οι μάχες καταλήγουν απλό button mashing

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Ακόμα μια χρονιά, ακόμα ένα Naruto.

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
Τυχαία Θέματα